Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Όπου είναι ο θησαυρός σας είναι και η καρδιά σας (η τέλεια αγάπη του Ιησού)

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

1. "Οι βεβαιόπιστοι δια την του Χριστού αγάπην καθ΄ ημέραν αποθνήσκουσιν, τουτέστιν πάσαν έννοιαν της ενταύθα ζωής υπερβαίνουσιν και μηδέν έτερον εννοούσιν ή μόνον πότε καταντήσουσιν εις τελείαν αγάπην του Χριστού, ήτις εστίν ενδότερον άνοιγμα της καρδίας, όπου πρόδρομος εισήλθεν Ιησούς." (PG,65)

2.Στην κινηματογραφική ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι «Ο τίγρης και το χιόνι» ένας άντρας είχε θεοποιήσει τη γυναίκα που αγαπούσε. Το αποτέλεσμα του ότι αγαπούσε τη γυναίκα του πάνω από όλα, αγάπη η οποία ταιριάζει μόνο στο Θεό, ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός ζούσε σε ένα φανταστικό κόσμο. Έβλεπε μέσα στις ψευδαισθήσεις του ωραία ακόμα και πράγματα αποκρουστικά όπως η φρίκη του πολέμου.

3.Εκεί όπου είναι το ψοφίμι μαζεύονται κι οι αετοί. Η πρώτη θέση στην καρδιά μας ανήκει στο Θεό. Ο κόσμος δεν είναι πραγματικός, αν ο Θεός δεν έχει την πρώτη θέση στην καρδιά μας. Αν δεν αγαπάμε το Θεό πάνω από όλα το θεοποιημένο είδωλό μας θα μεταμορφώσει όλο τον κόσμο σε είδωλα και πρώτα από όλα τον εαυτό μας. Αυτό το νόημα έχουν τα λόγια του Ουναμούνο στο ποίημα η προσευχή ενός αθέου, Κύριε, αν δεν υπήρχες δεν θα ήμουν αληθινός.

4.Ο Θεός και η κατά Θεόν ζωή είναι η μόνη πραγματικότητα. Όλα τα πράγματα έχουν τον κατά Θεό σκοπό. Ο Ιησούς είναι η οδός και η αλήθεια και η ζωή. "Ει τις έρχεται προς με και ου μισεί τον πατέρα εαυτού και την μητέρα και την γυναίκα και τα τέκνα και τους αδελφού και τας αδελφάς, έτι και την εαυτού ψυχήν, ου δύναταί μου μαθητής είναι." (Λουκά ΙΔ΄)

5. Πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην πολιτική ή στη φιλοσοφία αντί στον Θεάνθρωπο Ιησού, τον σωτήρα των ψυχών και των σωμάτων ημών γιατί δεν θέλουν να απαρνηθούν τον εαυτό τους και να σηκώσουν το σταυρό τους. Για να πιστέψω στο Χριστό πρέπει να κόψω το πιοτό, είπε ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Κέρουακ και έγινε βουδιστής. Πέθανε αλκοολικός στα 42 του χρόνια.

6. Τώρα η φτώχεια και η απειλή της φτώχειας είναι στη σκέψη όλων. Αν ο Θεός είναι παντού οι στερήσεις για χάρη του Χριστού δεν είναι ήττα αλλά νίκη. Αν στερούμαστε για την αγάπη του Χριστού δεν θα πέσουμε στην απόγνωση. Ο Ιησούς συμβαδίζει με την αποθάρρυνση και εγκαθιστά βέβαιες ελπίδες.

7.Στη φτώχεια θα στερηθούμε ίσως ακόμα και τα απαραίτητα, θα κινδυνέψει ίσως η ζωή μας, αλλά δεν θα χάσουμε την ψυχή μας ούτε ο φόβος θα κάμψει το ηθικό μας. Οι πιστοί γνωρίζουμε ποιος είναι στο τιμόνι της ζωής.

8. Ο Θεός ισχύν τω λαώ αυτού δώσει. Ζητείτε και δοθήσεται υμίν, κρούετε και ανοιγήσεται.
http://moschoblog.blogspot.com/2011/02/blog-post_27.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου