Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Το “βδέλυγμα της ερημώσεως”

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

1. Ποιο είναι το “βδέλυγμα της ερημώσεως”; Τι σημαίνουν τα λόγια αυτά του Κυρίου; Ο Κύριος μιλώντας για τα έσχατα του ανθρώπου αναφέρεται στο βδέλυγμα της ερημώσεως

2.“Όταν ουν ίδητε το βδέλυγμα της ερημώσεως το ρηθέν δια Δανιήλ του προφήτου, εστώς εν τόπω αγίω (ο αναγιγνώσκων νοείτω) τότε οι εν τη Ιουδαία φευγέτωσαν επί τα όρη. Ο επί του δώματος, μη καταβαινέτω άραι τι εκ της οικίας αυτού …” ( Ματθ. Κεφ.KΔ)

3. (Όταν λοιπόν θα δείτε να στήνεται στο ιερό το βδέλυγμα της ερημώσεως που προφήτεψε ο προφήτης Δανιήλ – ο αναγνώστης ας καταλάβει- τότε, όσοι βρεθούν στην Ιουδαία, να φύγουν στα βουνά. Όποιος βρεθεί στο λιακωτό, να φύγει χωρίς να κατεβεί να πάρει κάτι από το σπίτι του.)

4. Ο λόγος του Θεού όσο απλός είναι τόσο είναι πολυσήμαντος. Έχει το πραγματικό μέρος, το ιστορικό μέρος, το πνευματικό μέρος. Καθένα από αυτά τα μέρη επιδέχονται τη δική τους ερμηνεία. Δεν μπορούμε π.χ. να καταλάβουμε το πνευματικό μέρος του λόγου του Θεού χρησιμοποιώντας την γραμματική ή την ιστορική ερμηνεία.

5. Ο Θεός μιλάει σαν ιστορικός, σαν φυσιογνώστης αλλά το σπουδαιότερο ο Κύριος μιλάει ως καρδιογνώστης.

6. Ανάλογα με αυτό που μας ενδιαφέρει θα επιλέξουμε το πιο σημαντικό για μας. Είναι το πιο σημαντικό να μάθουμε από τα φύλλα της συκιάς να καταλαβαίνουμε πότε πλησιάζει το καλοκαίρι ή να μάθουμε πώς να σπέρνουμε, πώς να θερίζουμε ή είναι το πιο σημαντικό το πνευματικό μέρος των λόγων του Θεού;

7. Ο Κύριος μας υποδεικνύει πως να ενεργήσουμε όταν δούμε το βδέλυγμα της ερημώσεως. Με την κατά γράμμα ερμηνεία τα λόγια του Κυρίου σημαίνουν ότι πρέπει να ενεργήσουμε με βιασύνη, όπως σε κατάσταση πανικού. Κατά την πνευματική ερμηνεία τα λόγια του Κυρίου δεν σημαίνουν να πανικοβληθούμε όταν δούμε το βδέλυγμα της ερημώσεως, αλλά σημαίνει να ενεργήσουμε με διάκριση, να διαλέξουμε, δηλαδή, να διασώσουμε το πολυτιμότερο και να αφήσουμε το ευτελέστερο.

8. Ποιο είναι το βδέλυγμα της ερημώσεως; Παραθέτουμε μια ερμηνεία από γραμματική και ιστορική άποψη: “Βδέλυγμα της ερημώσεως νοείται η εικών του Τίτου, την οποία μετά την καταστροφήν της Ιερουσαλήμ και του ναού έστησαν επί του τόπου του αγίου. Όταν το βδέλυγμα της ερημώσεως τεθή εν τόπω αγίω, τότε οι όντες εν τη Ιουδαία, ας φεύγωσιν εις τα όρη, διότι ουδεμία ελπίς σωτηρίας πλέον υπολείπεται εις αυτούς. Όστις ευρεθή επί του δώματος, ας μη καταβή δια να λάβη τι εκ της οικίας αυτού. Παν ό,τι ηδύνατο να εμποδίση την φυγήν των Ιουδαίων εκ της Ιερουσαλήμ, τούτο ήθελεν αυξήσει τον κίνδυνον της καταστροφής κλπ. “(Βαρθολομαίου Γεωργιάδου, Επισκόπου Κορίνθου, Ερμηνεία των Τεσσάρων Ευαγγελίων, Εκδ. Δημιουργία).

9. Τι σημαίνει, λοιπόν, βδέλυγμα της ερημώσεως από πνευματική άποψη;

10. Ο άνθρωπος είναι ναός του Θεού. Η καρδιά του είναι αφιερωμένη στο Θεό. Η Καρδιά του ανθρώπου είναι ο τόπος ο προορισμένος για την αίσθηση της παρουσίας του Θεού.

11. Όταν στην καρδιά του ανθρώπου, που είναι προορισμένη για το Θεό, βρίσκεται το βδέλυγμα της ερημώσεως, αυτό που ο Θεός βδελύσσεται, η υπερηφάνεια, ο άνθρωπος βιώνει την απουσία του Θεού.

12. Ο Ιησούς είπε, ότι όλος ο κόσμος θα χαθεί και μόνον οι λόγοι Του θα μείνουν. Στον καιρό των έσχατων πραγμάτων το τελευταίο πράγμα που θα μείνει είναι ο λόγος του Θεού. Τα έσχατα πράγματα είναι οι λόγοι του Θεού. Αυτός λοιπόν που βιώνει την απουσία του Θεού, για να σωθεί, πρέπει να ενεργήσει με διάκριση ώστε να επιλέξει το πολυτιμότερο και να αφήσει το ευτελέστερο.
http://moschoblog.blogspot.com/2011/02/blog-post_7816.html

1 σχόλια:

Ryszard Ewiak είπε...

Η Αγία Γραφή λέει: «Τον προσδιορισμένο καιρό [ο βασιλιάς του βορρά = Ρωσία] θα επιστρέψει». (Δανιήλ 11:29α) Σημαίνει, επίσης, την αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά από αυτό, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν πυρηνικό πόλεμο. (Δανιήλ 11:29β, 30α· Ματθαίος 24:7· Αποκάλυψη 6:4) «Μαχαιρα μεγαλη» = πυρηνικό όπλο. Αυτό είναι «η αρχή της γέννησης τύψεις». (Μάρκος 13:8)

«Το βδέλυγμα της ερημώσεως» = «το θηρίο» = παγκόσμια κυβέρνηση. (Δανιήλ 11:31· Ματθαίος 24:15, 21, 22· Αποκάλυψη 11:2, 7· 13:1, 2, 7)

Δανιήλ 11:40-43 = το Τέταρτο Παγκόσμιο Πόλεμο. (Ματθαίος 24:29· Λουκάς 21:25· Αποκάλυψη 6:12· 13:3· Ησαΐας 5:26-30· Δανιήλ 7:11· Ιεζεκιήλ 32:2-16· Αββακούμ 1:5-17· Σοφονίας 1:14-18· Ιωήλ 2:1-11)

Δημοσίευση σχολίου