Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine και πραγματοποιήθηκε ως εξής: Οι επιστήμονες άσκησαν ισχυρή θερμότητα (“τσουρούφλισαν”) στα πόδια 22 ασθενών και τους ζήτησαν να δηλώσουν πόσο πόνο νιώθουν βαθμολογώντας ως το 100. Παράλληλα τους έβαλαν συσκευή χορήγησης φαρμάκου ενδοφλεβίως.
Σε πρώτη φάση οι άνθρωποι δήλωσαν κατά μέσο όρο βαθμό πόνου 66.
Στη συνέχεια τους χορηγήθηκε αναλγητικό – χωρίς να το ξέρουν - και ο βαθμός πόνου έπεσε στο 55. Όταν έμαθαν και ότι είχαν πάρει φάρμακο ο βαθμός πόνου έπεσε στο 39.
Συνεχίζοντας το πείραμα και με την ίδια δόση, οι άνθρωποι ενημερώθηκαν ότι δεν έπαιρναν αναλγητικό και προειδοποιήθηκαν ότι θα πονέσουν. Στην περίπτωση αυτή, ο βαθμός πόνου βρέθηκε στο επίπεδο που είχαν αναφέρει όταν δεν έπαιρναν καθόλου φάρμακα.
Η ερευνήτρια Ιρέν Τρέισι, καθηγήτρια στην Οξφόρδη, δήλωσε ότι μετά από την έρευνα, πρέπει να εξεταστεί καλύτερα η γνωσιακή πλευρά της αρρώστιας, δηλαδή ο ρόλος που παίζει το μυαλό, “το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη θεραπεία”.
Έτερος ειδικός ο Τζωρτζ Λοιούιθ από το πανεπιστήμιου του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι “αυτή είναι ακόμη μία απόδειξη ότι στη ζωή παίρνουμε αυτό που περιμένουμε”.
http://www.enimerwsi.com/2011/02/blog-post_4184.html#ixzz1EOloXbQX
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου