Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Οι Ιάπωνες στρέφονται στην θρησκεία τους για να πάρουν δύναμη


Της Cathy Lynn Grossman (USA Today)

Όταν υπάρχουν αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπων που πέθαναν από την τεράστια καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία με τον σεισμό και το τσουνάμι, που θα πάει ο ιαπωνικός λαός να βρει ψυχική δύναμη;

Ειδικοί της ιαπωνικής κουλτούρας λένε ότι θα την βρουν στις παρηγορητικές θρησκευτικές τελετουργίες.

Θα ακουμπήσουν στις μακραίωνες παραδόσεις μιας διακριτικής βουδιστικής κουλτούρας και στις αρχαίες σιντοϊστικές (ή Σίντο) δοξασίες των προγόνων τους. Η Ιαπωνία είναι 90 τοις εκατό βουδιστική ή σιντοϊστική ή με συνδυασμό και των δύο, με τους νεαρούς Ιάπωνες που ζουν στις πόλεις να προτιμούν να μην έχουν υιοθετήσει κάποια θρησκεία.

Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι Ιάπωνες επιζώντες βρίσκονται στο στάδιο, όπως και οι επιζώντες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στο να κολλάνε φωτογραφίες των αγαπημένων τους που είναι αγνοούμενοι. Για τις οικογένειες που έχουν βρει τους νεκρούς τους, η προσευχές κατά την κηδεία και οι καύσεις των νεκρών μπορεί να είναι ήδη σε εξέλιξη, δήλωσε ο Duncan Williams, ένας επιζών του σεισμού της Παρασκευής (11 Μαρτίου) και μελετητής των ιαπωνικών Βουδισμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ.

Επτά ημέρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι, μνημεία θα αρχίσουν να δημιουργούνται σε οποιονδήποτε ναό έχει παραμένει κοντά στη ζώνη της καταστροφής. Στην βουδιστική παράδοση, τα τελετουργικά της έβδομης μέρας ξεκινούν 33 χρόνια της από την επίσημη τελετή του πένθους, είπε ο Ουίλιαμς.


Ακριβώς όπως οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι στη Δύση μπορούν να προσφέρουν τις προσευχές τους για όσους έχασαν τη ζωή τους και για εκείνους που θρηνούν τους χαμένους, έτσι ώστε αυτά τα τελετουργικά και οι προσευχές θα προέλθουν από όλη την Ιαπωνία, καθώς και από την Ταϊλάνδη και την Ταϊβάν, όπου πολλοί μοιράζονται την ιαπωνική μορφή του Βουδισμού, δήλωσε ο Williams, ένας που ζει στην Ιαπωνία.

Ο Βουδισμός προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο, τον σωματικό και τον ψυχικό. Τονίζει τη συμπόνια, ενώ εξακολουθεί να αναγνωρίζει ότι ο θάνατος είναι μέρος της ζωής. Οι μοναχοί στην Ιαπωνία θα διαβεβαιώσουν τους ανθρώπους που επιβίωσαν ότι αυτό έγινε για κάποιο λόγο, είπε ο Ουίλιαμς.

"Στην μνημόσυνα, μετά τις προσευχές και τις ψαλμωδίες, οι μοναχοί και ο λαός θα προσφέρουν σε όλους την αξία, το «καλό κάρμα», από αυτές τις τελετουργίες σε αυτούς που έχουν χαθεί και σε εκείνους που υποφέρουν. Θα προσεύχονται στους θεούς ώστε "οι βασιλιάδες της κόλασης να μην πάρουν το αγαπημένο τους πρόσωπο μαζί τους μακριά", δήλωσε ο Williams.

Τέτοιες συζητήσεις για θεούς και βασιλιάδες της κόλασης δεν ακούγονται σαν το στοχαστικό βουδισμό που είναι καλύτερα γνωστός στη Δύση, λέει ο πολιτιστικός ανθρωπολόγος John Nelson. Είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα σιντοϊστικών και βουδιστικών ιερών και πρόεδρος του τμήματος θεολογίας και θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του San Francisco.

Ο Νέλσον περιγράφει τη κουλτούρα Σίντο "σαν την θρησκεία των Ινδιάνων της Αμερικής ή των φυλών, που έχει πιο ισχυρούς δεσμούς με την ύπαιθρο. Εάν είστε στα βουνά, μιλάτε για τις θεότητες των βουνών, για παράδειγμα. Είναι όλα σχετικά με την τοπικά πνεύματα του συγκεκριμένου τόπου, και μπορεί να έχουν διττή φύση - ευεργετική ή καταστροφική".


Αντιθέτως, ο Βουδισμός, η κυρίαρχη θρησκεία στην σήμερα, αναφέρεται λιγότερο στα πνεύματα του φυσικού κόσμου και περισσότερο στις τελετουργίες της κοινωνίας, την οικογένεια και του κράτος, είπε ο Νέλσον.

"Ο Ιαπωνικός Βουδισμός είναι παρόμοιος με τις δυτικές θρησκείες, με θεότητες στις οποίες μπορεί να απευθύνει ο άνθρωπος ένα αίτημα και μπορεί να παρέμβει (η θεότητα) και σε κοσμικές υποθέσεις, και υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί για απευθυνθείς σε αυτές τις θεότηες και να προσευχηθείς για θαύματα», είπε.

Ακόμα κι έτσι, η ιδέα ότι οι θεοί τιμωρούν τους ανθρώπους εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο ιαπωνικό Τύπο. Ο Νέλσον είπε ότι διάβασε σε δύο μεγάλες εφημερίδες της χώρας ότι ο κυβερνήτης του Τόκιο περιέγραψε το τσουνάμι ως «τιμωρία από τον Ουρανό για την απληστία των Ιαπώνων».

 

Σχ. Κ.Ο.: Για την ιαπωνική θρησκευτική παράδοση ένα σχετικό άρθρο είναι ΕΔΩ.

Σχ. Κ.Ο. 2: Ο Χριστιανισμός είναι μειονότητα στην Ιαπωνία, με ποσοστό λιγότερο από 1% και, ενδεχομένως, λιγότερο από το ένα μισό τοις εκατό του πληθυσμού της Ιαπωνίας. Σχεδόν όλα τα γνωστά παραδοσιακά δόγματα του χριστιανισμού, Ρωμαιοκαθολικισμός, Προτεσταντισμός και Ορθοδοξία εκπροσωπούνται στην Ιαπωνία σήμερα, που δεν έχει περιορισμούς στον εκχριστιανισμό / ευαγγελισμό (πηγή).

 

Στην Ιαπωνία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, υπολογίζονται σε περίπου 30.000. Μάλιστα στο Τόκυο σε κεντρική περιοχή υπάρχει ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως, γνωστός ως Nikorai-do (βλ. σχετικό βίντεο από τέλεση Θείας Λειτουργίας σε ιερό ναό της Ιαπωνίας ΕΔΩ).

Σχ. Κ.Ο. 3: Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Τόκυο συλλέγει στοιχεία και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Σύμφωνα με τον πρέσβη, οι Έλληνες που ζουν στις πληγείσες περιοχές υπολογίζονται σε 300 άτομα.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου