Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Το «Debtocracy», ο Λαφαζάνης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Σακοράφα

Παρά τις αδυναμίες του, (ανεπαρκές πολιτικά και επιστημονικά σε κάποια σημεία, ναίφ σε κάποια άλλα και παντελής έλλειψη κάθε «άλλης άποψης» ) το διαδικτυακό ντοκιμαντέρ «Debtocracy» είχε ενδιαφέρον, πέτυχε επικοινωνιακά τον σκοπό του (και μάλιστα στο μάξιμουμ) και το σημαντικότερο απ’ όλα: προκάλεσε δημόσιες συζητήσεις.

Βέβαια η «εξαφάνιση» κάθε αντεπιχειρήματος, έστω και …διακοσμητικά είναι μεγάλο φάουλ και οι “αριστεροί” (έτσι αυτό-τοποθετούνται) δημιουργοί του θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί ώστε να μη δίνουν πάτημα για οποιαδήποτε κριτική περί σταλινικής νοοτροπίας. Ακόμα και ο Αλέξης Παπαχελάς, που τόσο ψέγουν οι δημιουργοί του, μία εσάνς από την «άλλη άποψη» τη βάζει κάποιες φορές στις εκπομπές του.

Το θλιβερό είναι ότι το ντοκιμαντέρ «Debtocracy» που δημιουργήθηκε από την ομάδα που τρέχει την πρωτοβουλία της ΕΛΕ (Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους) παραμένει στα κλειστά όρια του Αριστερού Ρεύματος (πολιτική τάση του Συνασπισμού υπό την ηγεσία του Π. Λαφαζάνη) κι ενός τμήματος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην αρχή δόθηκε η εντύπωση ότι η ΕΛΕ ήταν μία κίνηση που θα αφορούσε πολύ κόσμο και όχι μόνο τη συγκεκριμένη πολιτική ομάδα, αλλά η συνέχεια του εγχειρήματος δείχνει ότι αυτό αφορά αποκλειστικά κάποιους πολιτικούς φίλους των Λαφαζάνη και Αλαβάνου. Χάρη στη δικτύωση τους σε αρκετά ΜΜΕ όμως καταφέρνουν να έχουν μία παρουσία, πολύ ισχυρότερη από την πραγματική τους δύναμη.

Στον επίσημο Συνασπισμό αλλά και στο λεγόμενο “αριστερό ΠΑΣΟΚ” υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις. Κάποιοι μάλιστα έχουν χαρακτηρίσει ορισμένους από τους πρωταγωνιστές της ΕΛΕ ως «αγωνιστές του δολαρίου» (κάτι που φυσικά δε συμμεριζόμαστε) εξαιτίας της επιμονής τους για έξοδο από την ευρωζώνη.

Πάντως η υπόθεση δεν έγινε κτήμα ούτε των συνδικάτων, ούτε των φοιτητών ούτε της κοινωνίας, όπως εξήγγειλαν (στην ανακοίνωσή της ΕΛΕ που είχε γίνει στην ΕΣΗΕΑ δεν απόφυγαν ούτε τις μεταξύ τους διενέξεις) και ακόμα και η Σοφία Σακοράφα έχει παραγκωνιστεί σε σημαντικό βαθμό καθώς κάποιοι τη θεωρούν “πολύ σοσιαλδημοκράτισσα”.

Αριστερόχειρ

http://www.antinews.gr/2011/04/14/96603/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου