Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Οι μπαταρίες της «Ευρώπης» ή Nordmenn, pass opp!

Αυτό που κατάλαβα στην περίεργη περίπτωση της Δανίας, με τα πολλά αιολικά, είναι ότι εάν η Δανία δεν χρησιμοποιούσε τα Νορβηγικά Υ/Η, και εάν δεν μπορούσε να διοχετεύσει τα τυχαία της αιολικά περισσεύματα στο πολύ μεγαλύτερο Γερμανικό δίκτυο, δεν θα είχε τι να τα κάνει τα αιολικά της.

Η «αντλησιοταμίευση» όπως την λένε, δεν είναι τίποτα καινούργιο. Όπως χρησιμοποιούμε τα δικά μας υδροηλεκτρικά για ισχύ αιχμής, με κατάλληλες τουρμπίνες (που δουλεύουν και σαν αντλίες), η ισχύς βάσης που περισσεύει, π.χ. την νύχτα, και που παράγει σχετικά φτηνό ρεύμα, χρησιμοποιείται για άντληση. Η διαδικασία, παρά τις απώλειες (της τάξεως του 30%) , βοηθάει στην πιο αποτελεσματική χρήση της ισχύος βάσης, εάν έχεις διαθέσιμα φράγματα, Υ/Η, και νερά. Εάν δεν έχεις φράγματα και Υ/Η, η άσκηση γίνεται ακριβή. Οι προωθητές των ΑΠΕ (όσοι δεν φαντασιώνονται το νέο Hindenburg), ελπίζουν ότι η αντλησιοταμίευση δικαιολογεί και την δική τους ύπαρξη, αλλά ξεχνάνε ότι η αντλησιοταμίευση προϋποθέτει πολύ και φτηνό ρεύμα (οι Πράσινοι γενικά πιστεύουν ότι τα λεφτά υπάρχουν και είναι για πέταμα).


Εδώ και καιρό, η «Ευρώπη» χρησιμοποιούσε την Ελβετία για αντλησιοταμιευτική μπαταρία, αλλά προφανώς δεν φτάνει, και η«Φωνή της Ευρώπης» εξέφρασε και σχετική δυσφορία ότι κερδίζει και λεφτά το μικρό κράτος των Ελβετών από αυτό το «scheme», άκου θράσος… Δυστυχώς, δεν βλέπω πότε πρωτοδημοσιεύθηκε αυτό το φιλο-Ελβετικό κομμάτι... Η ημερομηνία που φαίνεται, είναι όταν το είδα εγώ. Οι Ευρωπαίοι σε αυτή την ιστοσελίδα δεν υπογράφουν και δεν βάζουν ημερομηνία...


Το Spiegel τα λέει αλλιώς: Θέλουν αντλησιοταμίευση, αλλά βλέπουν την Νορβηγία σαν την πράσινη μπαταρία της Ευρώπης. Χωρίς αποθήκευση του ρεύματος, οι ΑΠΕ είναι λίγο ...απρόβλεπτες. Όταν δεν φυσάει δεν έχουν ρεύμα, και όταν φυσάει πολύ δεν μπορούν να σβήσουν τα συμβατικά τους. Η Γερμανία (πάντα κατά το Spiegel) έχει αντλησιοταμίευση για 6.400 MW και μπορεί να βάλει και άλλα 2.500 MW. Αλλάχρειάζεται 25.000 MW! Και μία μονάδα κάνει ...€700 εκατομμύρια, και δεν αρέσουν στους Γερμανούς, και η Γερμανία"δεν έχει χώρο". Και ποιος έχει χώρο και φράγματα; Που όμως δεν είναι στην Ε.Ε.; Και που δεν είναι καλωδιωμένος και που δεν χρειάζεται, και δεν έχει αντλησιοταμίευση; Και τι να τα κάνουν, στο κάτω-κάτω τα Υ/Η οι Νορβηγοί; Ο παραπάνω πίνακας είναι από εδώ.



Και να οι μελετητές και να οι επιστήμονες, να τα PhD, να οιαιολικοί ορνιθολόγοι...
Αν θέλετε και άλλες Ευρωπαϊκές απόψεις για το τι πρέπει να κάνουν οι μικρές χώρες, εδώ. Οι Ευρωπαίοι έχουν άποψη για όλα. Ξέρουν π.χ. ότι ο καιρός στην Σκωτία δεν αρέσει στους τουρίστες(!), και επομένως κάνει για ...αιολικά. Δηλαδή για να μην έχω αμφιβολία τίνος και τι είναι το Πράσινο Πλάνο...

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/04/nordmenn-pass-opp.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου