Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ποια δύναμη εμποδίζει τον ήλιο να μας κάψει;

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Θεός έπλασε τη δημιουργία καλή. Ο άνθρωπος είναι ωραίος όταν είναι αληθινός. Το πρότυπο του αληθινού ανθρώπου είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς. Ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού. Σε έναν από τους πιο αισθητικά καλλιεργημένους λαούς του κόσμου, στους Έλληνες, έχει αποκαλυφθεί όχι μόνο η δύναμη και η σοφία του Κυρίου, αλλά και η ομορφιά. Το ωραίο για τους Έλληνες δεν είναι ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο.

Το ωραίο στους Έλληνες είναι η δύναμη που ανανεώνει τον κόσμο, τον εξανθρωπίζει και τον φυλάει απ΄ τη φθορά. Ο κόσμος δεν είναι τερατώδης. Η ζωή είναι στα μέτρα του ανθρώπου. Οι αστροφυσικοί επιστήμονες στην εποχή μας διαπιστώνουν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε για τον άνθρωπο. Η ομορφιά στο σώμα και στο πνεύμα του ανθρώπου ελκύει τις ευεργετικές δυνάμεις της φύσης (το όμοιο ελκύει το όμοιο). Δείτε τις λειτουργίες του σώματος όταν ο άνθρωπος παραδίδεται σε κάτι που δεν είναι ωραίο, σε ένα πάθος της ψυχής, στο θυμό π.χ. Δείτε την εικόνα ενός λαού όταν η κοινωνική, οικονομική, πολιτική, θρησκευτική ζωή δεν είναι ωραία από ηθική άποψη.

Οι Έλληνες δεν δεχόμαστε κάτι που δεν είναι ωραίο με την ηθική έννοια. Η βία, η σκληρότητα, η εκμετάλλευση των αδυνάτων, η ανελευθερία δεν είναι ανεκτή, γιατί δεν είναι ωραία από ηθική άποψη. Είμαστε λαός που τον διακρίνει η ηπιότητα. Πιστεύουμε ότι αυτό που δεν είναι ωραίο καταπίπτει από μόνο του.

Ο παρακάτω ψαλμός γράφτηκε από έναν Εβραίο βασιλιά, τον Δαβίδ, αλλά εκφράζει περισσότερο την ελληνική ιδιοσυγκρασία. Πρόκειται για τον 36 ψαλμό, που αρχίζει με αυτούς τους στίχους σε πρόχειρη απόδοση: "Μην τους ζηλεύεις τους πονηρούς, μην τους ζηλεύεις τους άδικους. Σαν τη χλόη γρήγορα μαραίνονται. Ξεραίνονται σαν τα χόρτα. (...) Έλπισον επί Κύριον και ποίει χρηστότητα. ...Σε λίγο δεν θα υπάρχει ο ασεβής και θα ζητάς τον τόπο του και δεν θα τον βρίσκεις. Αλλά οι πράοι θα κατακτήσουν την χώρα και θα απολαύσουν την ειρήνη." Οι πράοι θα γίνουν μαχητές. Ο Θεός δημιούργησε το ωραίο σε κάθε πράγμα για να το φυλάει απ΄ τη φθορά.

Κατά την άποψη του αθεϊσμού το σύμπαν έγινε μόνο του με τη μηχανική επανάληψη των στοιχείων του. Η άποψη αυτή δεν εξηγεί πώς έγιναν τα στοιχεία του και πώς τα στοιχεία που δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους δημιούργησαν με την μηχανική επανάληψη τον ανθρώπινο νου ο οποίος γνωρίζει τον εαυτό του. Είναι δυνατόν η μηχανική επανάληψη να δημιουργήσει κάτι εκ του μηδενός;

Ο σημερινός άνθρωπος νιώθει κουρασμένος. Η κούρασή του είναι περισσότερο ψυχική και πνευματική παρά σωματική. Οι μέρες της ζωής του περνούν μάταια. Κάποιος είπε πως η δραστηριότητα χωρίς το Χριστό μοιάζει με τον πάταγο που κάνει η πτώση στην ανυπαρξία.300 ΕΛΛΗΝΕΣ! Όχι τριακόσιοι "αγανακτισμένοι". Δεν είναι συναισθηματισμός που ζητεί εκτόνωση, αλλά σωφροσύνη και πραότητα.Οι πράοι θα κληρονομήσουν τη γη. Οι πράοι στην Ελλάδα θα γίνουν μαχητές. Αυτή είναι η συμβολή της ανελευθερίας στην πατρίδα μας. Ο διάβολος έγινε υπηρέτης του Θεού.Δόξα σοι ο Θεός ημών δόξα σοι."Δοξάσατε τον Θεόν ημών εν τω σώματι υμών και εν τω πνεύματι υμών, ότι του Θεού εστίν."

http://moschoblog.blogspot.com/2011/05/blog-post_5743.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου