Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τζελ για τα τραύματα στις φωνητικές χορδές

Δημιούργησαν ένα νέο συνθετικό υλικό που αποκαθιστά τις τραυματισμένες φωνητικές χορδές! Κορυφαίοι επιστήμονες από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ και από το ΜΙΤ έφτιαξαν ένα ζελέ από ειδικό πολυμερές, που θα χορηγείται με ένεση στο σημείο του τραύματος, δίνοντας ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα, με τραυματισμό λόγω χειρουργικής διασωλήνωσης ή με κάποια άλλη φωνητική διαταραχή. Ανάμεσα στους ανθρώπους που δυνητικά θα ωφεληθούν από την εφεύρεση είναι και όσοι έχουν ταλαιπωρήσει τη φωνή τους, όπως δάσκαλοι ή επαγγελματίες τραγουδιστές.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Λαρυγγολογίας και Αποκατάστασης Φωνής, που χρηματοδοτεί την έρευνα, συμμετέχει η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζούλι Αντριους. Τόσο εκείνη όσο και ο Στίβεν Τάιλερ των Aerosmith είχαν στο παρελθόν αντιμετωπίσει προβλήματα στις φωνητικές χορδές και είχαν απευθυνθεί για θεραπεία στον καθηγητή χειρουργικής λάρυγγα του Χάρβαρντ, Στίβεν Ζέιτελς. Ο δρ Ζέιτελς μαζί με τον Ρόμπερτ Λάνγκερ από το ΜΙΤ είναι οι δημιουργοί του νέου ζελέ, που αποτελείται από γλυκόλη πολυαιθυλενίου (PEG).

Το υλικό χρησιμοποιείται ήδη στις ιατρικές συσκευές, αλλά οι δύο ειδικοί πειραματίστηκαν με την ελαστικότητά του, επαναδημιουργώντας το με εντελώς νέα σύνθεση (το ονόμασαν PEG30). Στόχος ήταν να μιμηθούν με ακρίβεια τις φωνητικές χορδές του ανθρώπου, ομοιότητα που -όπως εξηγούν- είναι απαραίτητη για την ακριβή αναπαραγωγή των δονήσεων της φωνής.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, που επιχειρούν να θεραπεύσουν τις φωνητικές χορδές με φαρμακευτική αγωγή ή με υλικά «δανεισμένα» από τη δερματολογία ή την πλαστική χειρουργική, οι δύο επιστήμονες για πρώτη φορά δημιούργησαν ένα υλικό που τις μιμείται πλήρως. Οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν πως η μέθοδος είναι αποτελεσματική. Το επόμενο βήμα είναι το υλικό να λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, ώστε το 2012 να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εφόσον ολοκληρωθούν και αυτές με επιτυχία, το PEG30 θα δοθεί σε ευρεία χρήση, με την προοπτική να χορηγείται στους ασθενείς περίπου κάθε έξι μήνες.

Μυρτώ Μπούτση

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου