Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ποιος είναι ο "μακελάρης των Κούρδων" νέος Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας

Τη Δευτέρα συνεδριάζει στην Τουρκία το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, με σκοπό να επιλέξει τη νέα ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις παραιτήσεις των επικεφαλής των κλάδων και του αρχηγού του γενικού Επιτελείου. Ο ηγέτης του παραστρατιωτικού σώματος της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ, κατέλαβε προσωρινά τη θέση του αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων, καθώς θα πρέπει να παραμείνει στη θέση για ένα 24ωρο τουλάχιστον, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να καταλάβει τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι πέραν του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Κοσανέρ, οι υπόλοιποι έτσι κι αλλιώς θα αποχωρούσαν εφέτος από τη θέση τους, λόγω αποστρατείας.

Ο στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ είναι 61 ετών και η καταγωγή του είναι από την Άγκυρα. Το 1969 αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία, το 1970 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πεζικού. Υπηρέτησε σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις, μεταξύ των οποίων και στο επιτελείο των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Διετέλεσε διοικητής μηχανοκίνητης μεραρχίας, διοικητής της σχολής πολέμου, διοικητής του 7ου Σώματος Στρατού (Ντιγιάρμπακιρ) και διευθυντής εκπαίδευσης και δόγματος. Την περίοδο 2007 – 2008 ήταν διοικητής της 4ης Στρατιάς «Αιγαίου». Έχει τιμηθεί με τα προβλεπόμενα μετάλλια μεταξύ των οποίων είναι και του «Ήρωα του Κυργιστάν», καθώς και άλλα από τη Μογγολία και τη Ρουμανία.

Η προϋπηρεσία του στις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο και στη Στρατιά Αιγαίου σίγουρα τον καθιστά γνώστη της στρατιωτικής κατάστασης με την Ελλάδα, ενώ όπως ήδη έχουμε γράψει τόσο ως διοικητής του 7ου Σ.Σ. στο Ντιγιάρμπακιρ, όσο και ως ηγέτης της Στρατοχωροφυλακής έχει διαπράξει ωμόιτητες κατά του κουρδικού πληθυσμού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου