Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Η θεσμοποίηση της πολιτικής

Πολιτική που αγνοεί, καπηλεύεται ή παραχαράσσει τους θεσμούς είναι για τα σκουπίδια.

Διαβάζοντας και ... βλεπακούγοντας περί τα πολιτικώς δρώμενα των ημερών, οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι "κάτι νέο πάει να γεννηθεί". Ένα εξ αυτών είναι και το "Κίνημα Ανεξαρτήτων Πολιτών" του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο κάποιοι, όχι άδικα, διαβλέπουν "πρωτογονισμό" - παρεμφερής είναι και η άλλη λέξη "φονταμενταλισμός" - και προβαίνουν σε εύστοχες αναλύσεις περί του "πρωτογονισμού" του Μίκη. Διαπιστώνει ακόμη κανείς με βάση τις αναλύσεις τι νέο επιχειρεί να μας φέρει ο φιλόδοξος πολιτικός σχηματισμός με τα πρόσωπα -"σπίθες" που τον απαρτίζουν.

Σαν πρώτο συμπέρασμα, ο πρωτογονισμός του κυοφορούμενου νέου πολιτικού σχήματος, είναι ότι οι ιδρυτές του θέλουν να θεσμοποίησουν την πολιτική, να αναγορεύσουν σε θεσμό την πολιτική. Αλλά όλοι ξέρουμε και είναι ιστορικά διαπιστωμένο, ότι η πολιτική όχι μόνο δεν ευνόησε ποτέ τους θεσμούς - υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις - αλλά αντιθέτως, τους υπονόμευσε και πολλές φορές τους κατάργησε. Καταργήθηκε βέβαια και η ίδια αλλά όπως ο φοίνικας, ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Άρα, να προσπαθείς να θεσμοποιήσεις την πολιτική είναι μάταιο και το μόνο που αποσκοπούν όσοι ευαγγελίζονται την "πολιτική του Μεσσία", είναι να αρδεύουν την ψήφο της Αποχής προς ιδίαν "καρποφορία".

Η πολιτική μπορεί να αναχθεί σε θεσμό, υπό τις παρούσες όμως συνθήκες αυτό είναι άλλη μια προσπάθεια καταδολίευσης και εξαπάτησης των ψηφοφόρων.

Το δεύτερο συμπέρασμα, τα πρόσωπα τα οποία κατά καιρούς έχουν ακουστεί ότι στεγάζονται και θα αποτελέσουν αυτό το νέο πολιτικό σχήμα που πάει να φτιάξει ο Μίκης, έχουν δώσει εξετάσεις ως προς τους θεσμούς. Όλοι τους συνέδραμαν στην εξόντωση, στη διαφθορά, στην αλλοτρίωση θεσμού και θεσμών. Σε τίνος το πρόσωπο αναδείχθηκε έστω κάτι, από αυτό που λέγεται θεσμός; Μήπως το δίκαιο ή μήπως η δημοκρατία έγιναν εμφανή σε κάποιο από αυτά τα πρόσωπα και δεν το πήραμε είδηση;

Η δημοκρατία τους, η δημοκρατικότητα την οποία εκφέρουν και εκφράζουν, ήταν απλά οι καλές δημόσιες σχέσεις που φρόντισαν να έχουν μετά από την αντιδικτατορική νίκη του Πολυτεχνείου. Είδαμε τα αποτελέσματα της δημοκρατίας τους.

Ας μας αφήσουν λοιπόν ήσυχους. Η θεσμοποίηση της πολιτικής την οποία πάνε να φτιάξουν τα νέα (!) πρόσωπα ισοδυναμεί με θεσμοποίηση του ψεύδους και δη του νεοταξικού. Δηλαδή του κεφαλαίου και των αδίστακτων τοκογλύφων τραπεζιτών. Όργανό τους είναι και η ομάδα του Μίκη, αυτή η νέα πολιτική απάτη της αξιοκρατίας των δήθεν εντίμων διεθνιστών.

http://kyprianoscy.blogspot.com/2011/08/blog-post_19.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου