Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πολιτική ανυπακοή

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Άρχοντες κατεδίωξάν με δωρεάν"

Μερικοί τα βάζουν με όλους. Όλοι δεν μπορούν να τα βάλουν με μερικούς. Τρείς ληστές ακινητοποιούν εκατό επιβάτες στο τραίνο. Εκατό επιβάτες του τραίνου δεν μπορούν να ακινητοποιήσουν τρεις ληστές. Γιατί; Γιατί οι ληστές είναι οπλισμένοι; Όχι. Θα μπορούσε να είναι οπλισμένοι κι οι επιβάτες. Η δύναμη των ληστών είναι η ενότητα στη δράση η οποία λείπει από τους επιβάτες, παρόλο που όλοι τους θέλουν να γλιτώσουν απ΄ τους ληστές. Κανένας όμως δεν πιστεύει στον άλλον. Ενώ οι ληστές πιστεύουν ο ένας στον άλλον, οι επιβάτες είναι ο καθένας μόνος του. Ακόμα κι αν είναι οπλισμένος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του με τους τρεις. Δεν ξέρει αν οι άλλοι θα τον ακολουθήσουν ή αν τον ακολουθήσουν δεν θα είναι πλέον αργά γι΄ αυτόν.
Η έλλειψη ενότητας είναι ο λόγος που δεν επιτυγχάνει η πολιτική ανυπακοή. Όταν έρθει η σειρά μας να μην υπακούσουμε σε κάποια άδικη πολιτική πράξη, δεν ξέρουμε αν θα ακολουθήσουν κι οι άλλοι, κι αν δεν είμαστε μόνοι.
Πώς μπορούμε να το ξέρουμε αυτό; Μπορούμε να το ξέρουμε όταν η πολιτική ανυπακοή δεν γίνεται δωρεάν. Όταν ξέρουμε ότι όλοι έχουμε πληρώσει για την πολιτική ανυπακοή του καθενός από εμάς, όλοι θα κάνουμε πολιτική ανυπακοή.
Έτσι χωρίς βία, αλλά με τη σιγουριά ότι μετέχουν όλοι στην πολιτική ανυπακοή του καθενός από εμάς, δεν θα είμαστε μόνοι, δίχως συμπαράσταση ηθική και υλική.
Τα χρήματα που άδικα καλούμαστε να πληρώσουμε θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν για να πληρώνονται όσοι κάνουν πολιτική ανυπακοή. Όχι δωρεάν πολιτική ανυπακοή. Πρέπει να πληρώσουν όλοι την ζημία αυτού που κάνει την πολιτική ανυπακοή, αν θέλουμε να κάνουν όλοι οι πολίτες πολιτική ανυπακοή.
Όταν ο αμερικανός φιλόσοφος Θορώ έκανε πολιτική ανυπακοή, γιατί αρνήθηκε να πληρώσει τους φόρους στην πολιτεία που δεν καταργούσε τις φυλετικές διακρίσεις είχε την απαίτηση και από το δάσκαλό του, επίσης φιλόσοφο Έμερσον, να προτιμήσει κι εκείνος να πάει στη φυλακή παρά να πληρώνει φόρους σε μια τέτοια πολιτεία.
Η πολιτική ανυπακοή δε γίνεται δωρεάν. Η πολιτική ανυπακοή δε δημιουργεί θύτες και θύματα. Το αντίθετο θέλει να καταργήσει το μηχανισμό που δημιουργεί θύτες και θύματα.
Θα μου πείτε, ποιος θα συγκεντρώσει τα χρήματα. Ποιος έχει εμπιστοσύνη στους άλλους ότι δεν θα κάνουν κατάχρηση. Είναι σαν να πληρώνεις κλέφτες για να κάνουν αγαθοεργίες.
Όλα αυτά είναι ουτοπία. Η μόνη πραγματικότητα είναι να κάνει κάθε ένας από μας πολιτική ανυπακοή στα πάθη του. Αυτό είναι το χαροποιό μήνυμα του Ευαγγελίου και αυτή είναι η νίκη του Ιησού, η νίκη του θανάτου με το θάνατο. Αυτό επίσης σημαίνουν τα λόγια του Κυρίου, να ζείτε στον κόσμο αυτόν, χωρίς να είσθε από τα στοιχεία του κόσμου αυτού, ή χωρίς να χρησιμοποιείται τις μεθόδους του.

http://moschoblog.blogspot.com/2011/09/blog-post_12.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου