Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Φωτοβολταϊκά στο Αεροδρόμιο για να μην υπερθερμανθεί ο Πλανήτης

Θα γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Γερμανικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί που κάποτε είχε αρβανίτικα αμπέλια (είμαι αρβανίτης).

Ας πούμε ότι το κόστος της επένδυσης είναι 1.000. Ο Επενδυτής "επενδύει" 1.000, και αγοράζει τα φ/β. Τα 1.000 τα πήρε ο κατασκευαστής των φ/β.

Ο Επενδυτής, περιμένει να πάρει απόδοση στα λεφτά του. Πόσο %; 3%; 4%; Το βιβλίο μου λέει ότι πρέπει να πάρει risk-free rate συν market premium. Risk-free rate στην Ελλάδα; Ή στην Γερμανία; Το βιβλίο λέει ότι πρέπει να είναι το Ελληνικό. Ακόμα και εάν ο κύριος του έργου (ο Επενδυτής) είναι Γερμανός. 5%; 10%; 20%; Η κατάσταση είναι ανώμαλη, αλλά θα σας έλεγα μεταξύ 10 και 20%. Και πόσο είναι το risk premium; 8 μονάδες; 10 μονάδες; Απόδοση μεταξύ 20% και 30%; Ακούγεται πολύ; Το 1990-1993, τόσο θα ήταν και λίαν επιεικώς.

Βέβαια, αυτή είναι η αγγλοσαξωνική, καζινοκαπιταλιστική προσέγγιση του Capital Asseτ Pricing Model, που όπως εμπεδώνω από τον καιρό που έγραψα τις επενδύσεις για εκλεκτούς, δεν ισχύει στην Ευρώπη, ή στον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο. Ωστόσο με αυτό θα πορευτώ. 20-30% στα 1.000 είναι μπακαλίστικα κάτι παραπάνω από 200 με 300 τον χρόνο (δεν έχω το μηχανάκι μου για να κάνω amortize και το αρχικό χιλιάρικο, αλλά δεν πειράζει.

ΠΟΙΟΣ πληρώνει τα 200-300 τον χρόνο; ΕΣΕΙΣ και ΕΓΩ, υποχρεωτικά, μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Για ηλεκτρικό ρεύμα 4-5 ωρών την ημέρα και ετήσια διαθεσιμότητα περί το 22-25%, και κόστος ανά κιλοβατώρα 10πλάσιο από το συμβατικό. Εάν είστε βιομήχανος, χαίρετε. Εάν είστε καταναλωτής, αντίο. Θα το εξάγουμε στην Τουρκία ή την Βουλγαρία; Χαχαχαχάαααα. Στην Γερμανία; Ευχαρίιιιστως, με δικό τους καλώδιο.

Το αποτέλεσμα είναι μία πρόσφατη αφαίμαξη από άπορους, για κάτι που δεν θέλουν, δεν χρειάζονται, και είναι πανάκριβο σε σχέση με αυτό που έχουν οι ελεύθεροι άνθρωποι. Και είναι, και θα είναι, υποχρεωτικό. Και δεν κοκκινίζει από ντροπή ο "Έλληνας" που τα ανακοινώνει

Άααα... Ξέχασα, θα μειώσει (ή θα αυξήσει) την θερμοκρασία του Πλανήτη. Περιμένω τον Δεκέμβριο, που θα κάνει κρύο και ο κόσμος δεν θα έχει θέρμανση, να σας λέω "βάλτε φωτοβολταϊκά για να μην υπερθερμανθεί ο Πλανήτης!"

ΑΝ ΗΜΟΥΝ Η ΡΑΕ, θα ρωτούσα τι αντίκτυπο θα έχει στην τιμή του ρεύματος, και θα τους άφηνα να χρεώνουν 90-95ευρώ την μεγαβατώρα, max. Αλλά δεν είμαι η ΡΑΕ, και οι τύποι που έχουμε μόνο "Ρ"ΑΕ δεν είναι. Τα 1.000 τα πήρε ο Γερμανός. Τα καπέλα, και τα 1.000, τα πληρώνουμε εμείς. Υποχρεωτικά.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/09/blog-post_29.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου