Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η Μητρόπολη Τρίκκης τίμησε τον Ιωάννη Καποδίστρια

Τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, τίμησε σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Νέστωρας.

Συγκεκριμένα στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, το οποίο ήταν κατάμεστο, παρουσιάστηκε η 2η έκδοση του βιβλίου «Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της Πολιτικής».

Την έναρξη έκανε ο Μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης σε μια εποχή που λείπουν τα πρότυπα.

«Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ένας Άγιος Πολιτικός», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλέξιος.

Επίσης ο πολιός ιεράρχης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη, ο οποίος έδωσε την ευλογία ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως να κομίσει τμήμα λειψάνου του Αγίου Νέστορος στα Τρίκαλα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μητροπολίτης Αλέξιος συνεχάρη τον πρόεδρο του συλλόγου «Άγιος Νέστωρας» κ. Στέφανο Πολυγένη για την πρωτοβουλία αυτή, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ο Ιωάννης Καποδίστριας έδωσε τα πάντα για την Ελλάδα».

Εν συνεχεία ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Λαγκάδα π. Ευσέβιος, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του «Αγίου» Ιωάννη Καποδίστρια με συγκινητικά λόγια.

«Όταν ήμουν 26 ετών με τους φίλους μου, είχαμε για πρότυπο τον Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Ζητήσαμε από έναν αγιογράφο να μας τον αγιογραφήσει, και τον βάλαμε στο σαλόνι του σπιτιού μας, για να τον βλέπουμε κάθε μέρα και να εμπνεόμαστε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Ευσέβιος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Νέστορας» κ. Στέφανος Πολυγένης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαγκάδα κ. Ιωάννη για την μεταφορά του ιερού λειψάνου του Αγίου Νέστορα το οποίο είναι μεγάλη ευλογία για τον Τρικαλινό λαό.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Καθηγητής ΑΕΙ κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια τον οποίο χαρακτήρισε Μεταβυζαντινό Ηγέτη.

Ο κ. Μπαλατσούκας αναφέρθηκε στην ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα, την αυταπάρνηση, την οξυδέρκεια αλλά και το ήθος του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και στην αγάπη που είχε για την Εκκλησία και το γένος.

«Όλες οι πράξεις και οι ενέργειες του ήταν καρπός των αδιαμφισβήτητων θρησκευτικών πεποιθήσεων και αυστηρότατων ηθικών αρχών με τις οποίες παιδιόθεν εγαλουχήθη από τους ευσεβείς γονείς του», υπογράμμισε ο κ. Μπαλατσούκας.

Κλείνοντας ο κ. Καθηγητής τόνισε: «Ο τίτλος «Άγιος» της πολιτικής, που του προσδίδουν, αποτυπώνει το μέγεθος της πνευματικής εμβέλειας του Έλληνος Κυβερνήτη, οποίος ενσυνειδήτως «ως εσφαγμένον αρνίον», οδηγήθηκε στο μαρτύριο, με παρρησία θαυμαστή και με το αίμα του έδωσε την δική του ομολογία».

Τέλος τον λόγο έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ Ελαίας ΑΜΚΕ κ. Ιωάννης Κορνιλάκης, ο οποίος είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου Ιωάννης Καποδίστριας ο «Άγιος» της Πολιτικής.

Ο κ. Κορνιλάκης μιλώντας από στήθους αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, τονίζοντας ότι ήταν πρότυπο πολιτικού ηγέτη.

Επίσης αναφερόμενος στις ανέκδοτες επιστολές του Κυβερνήτη της Ελλάδος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αναρωτιέμαι γιατί κανένας πολιτικός, εκκλησιαστικός η θεσμικός παράγοντας δεν ενδιαφέρθηκε για 180 χρόνια για τις επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια! Πράγματι αυτό είναι απορίας άξιον».

Τα λείψανα του Αγίου Νέστορα στα Τρίκαλα

Να αναφερθεί ότι νωρίτερα κλήρος και λαός των Τρικάλων, υπό του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου, στα προπύλαια του Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου, υποδέχθηκαν τμήμα λειψάνου του Αγίου Νέστορα.

Τα Ιερά Λείψανα κόμισε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Λαγκαδά π. Ευσέβιος, και εν συνεχεία εψάλη στον ιερό ναό εψάλη Δέηση.

Να αναφερθεί ότι το τμήμα ιερού λειψάνου έφτασε στα Τρίκαλα, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Νέστωρ».






romfea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου