Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Τα Κράτη θα στηρίξουν τις Τράπεζες, που θα στηρίξουν τα Κράτη, που θα στηρίξουν τις Τράπεζες, που θα...

Εδώ και μερικές εβδομάδες, οι συνδρομητικές ιστοσελίδες ψιθυρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τις Ευρωπαϊκές τράπεζες που υπερβαίνει το λεγόμενο Ελληνικό πρόβλημα, και θα έχετε ακούσει πια για τον υπολογισμό των 2-3-4 τρις ευρώ που χρειάζονται για την Ελλάδα, και τα απόνερά της, και τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, και τα δικά τους απόνερα. Και η Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού η Ιταλία και η Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερες. Μπορεί να μας «αγοράσουν» μπιρ παρά οι Γερμανοί (αυτή η «αύξηση κεφαλαίου υπέρ το άρτιον με εισφορά σε είδος» που θα συνίσταται από τα περιουσιακά στοιχεία που θα βουτήξουν, έναντι δανείων που έδωσαν για να πουλάνε τις εξαγωγές τους εδώ), αλλά η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο (το Βέλγιο;) και η Γαλλία είναι λίγο μεγαλύτερες μπουκίτσες.

Η Dexia το πρωί, η υποβάθμιση της Ιταλίας το βράδυ, και στοιχηματίζω σαν κακός κερδοσκόπος, ότι αυτά είναι προεόρτια. Διάβαζα σε ένα περιοδικό κάποτε, ότι ο βήχας και η …ιπποδύναμη δεν κρύβονται. Ούτε και ο φόβος του κόσμου για τις αποταμιεύσεις του που ίσως, τελικά, δεν υπάρχουν, προς μεγάλη μου στενοχώρια, γιατί σαν βλάκας, έχαψα και εγώ το παραμύθι περί αποταμίευσης και σύνεσης. Μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς η προσέγγιση της Αμερικής, αλλά η προσέγγιση της «Ευρώπης», με το συμπάθιο, είναι το κουκούλωμα.

Το βιβλίο μου λέει σβήνε, σβήνε, διάγραφε, γράφε ζημιές, καθάριζε… Το Ευρωπαϊκό βιβλίο λέει «βάλτα κάτω από το χαλί, χωσ’ τα πίσω από τον καναπέ, ρίξε την ευθύνη στους κακούς κερδοσκόπους και στην κακή Αγορά, και στους …Εβραίους». Το βιβλίο μου λέει «μην βάζεις όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι», «απόφευγε το συστημικό ρίσκο – αυτό που ΔΕΝ μπορείς να ξεφορτωθείς με την διασπορά αυγών σε πολλά καλάθια». Το πρόβλημα της «Ευρώπης» αυτή την στιγμή, δεν είναι ο υπερβολικός δανεισμός, από μόνος του, είναι ότι οι Τράπεζες στηρίζουν Κράτη που ψιλο-χρεωκοπούν, και αυτό φέρνει τις Τράπεζες στα όρια της χρεωκοπίας, και περιμένουν από τα Κράτη να ...σωθούν. Φαύλος κύκλος.

Η απορία που περιμένει απάντηση, είναι εάν η Κρίση ήταν σχεδιασμένη, εάν «κάποιοι» την διαχειρίζονται προς όφελός τους, και εάν για μερικούς έχει ξεφύγει ο έλεγχος περισσότερο από ότι σε άλλους. Δεν έχω καμία αίσθηση ότι εγώ ή η Χώρα μου «φταίει» για το τι γίνεται. Μας βρήκαν φτωχούς, μας φόρεσαν ένα όχι πολύ δημοκρατικό σύστημα, μας ενθάρρυναν, μας λάδωσαν και μας πίεσαν να καταναλώνουμε με δανεικά, και τώρα βλέπουμε την μαύρη τρύπα και αισθανόμαστε και ενοχές από πάνω...

'Ενα άρθρο από το 2010... και η "Ευρωπαϊκή" λύση στο παρακάτω βίντεο:


http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_05.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου