Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Νέα τράπεζα στη θέση της Proton

Των ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ, ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

Μια υπογραφή απομένει, αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, για να γραφτεί ο επίλογος της Proton Bank.

Την υπογραφή του Ευ. Βενιζέλου περιμένει το σχέδιο για τη σύσταση τράπεζας-γέφυρας που θα διαδεχθεί την Proton Bank, ενώ ο Λ. Λαυρεντιάδης επέστρεψε στα ταμεία τα 51 δισ. που φερόταν να έχει υπεξαιρέσει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει αποφασιστεί η «σύσταση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος» (bridge bank) στο οποίο θα μεταβιβασθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Proton Bank έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών.

Το μετοχικό κεφάλαιο (κοινές μετοχές) της νέας τράπεζας, της οποίας το όνομα θα ορισθεί άμεσα, θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρόκειται για το Ταμείο που συστάθηκε με το μνημόνιο και χρηματοδοτείται από την επαχθή δανειακή σύμβαση της οποίας το κεφάλαιο και οι τόκοι θα αποπληρωθούν από την αφαίμαξη των ελλήνων πολιτών.

Κοινώς, ήρθε η ώρα οι φορολογούμενοι να πληρώσουμε και για τη διάσωση των καταθετών της Proton Bank, η οποία περιήλθε σε δεινή θέση εξαιτίας της κακοδιαχείρισης (υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, από τον μεγαλομέτοχό της Λ. Λαυρεντιάδη), της ολιγωρίας των εποπτικών αρχών και της πολιτικής διαχείρισης του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης (παράνομη χρηματοδότηση της Proton με απόφαση Βενιζέλου).

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν στην «Κ.Ε.» ότι στο γραφείο του κ. Βενιζέλου έχει σταλεί για υπογραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο απόφασης λύσης της Proton Bank και ταυτόχρονης σύστασης μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο περιέρχεται η περιουσία της, βάσει έκθεσης αποτίμησης που έχει γίνει.

Η απόφαση για τη σύσταση τράπεζας-γέφυρας στη θέση της Proton ελήφθη όχι μόνο γιατί διαπιστώθηκε ανεπάρκεια ιδίων κεφαλαίων και αδυναμία ανάκαμψής της, αλλά και γιατί υπό τις ισχύουσες συνθήκες είναι αδύνατη η παροχή ενίσχυσης ρευστότητας.

Στο σχέδιο απόφασης που καλείται να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται ότι:

1. Η Proton δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως έναντι των καταθετών.

2. Η αποτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών και επισφραγίστηκε από την πρόσφατη απόφαση (21/9/2011) του δ.σ. να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων την ανάκληση της παλαιότερης απόφασής της.

3. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Proton θα προκληθεί αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς θα πληγούν άλλες τράπεζες, ΕΠΕΥ, ΟΣΕΚΑ και ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ενόψει όλων αυτών προκρίνεται η σύσταση μεταβατικής τράπεζας στη θέση της Proton Bank (κρατικοποίηση, με τους υφιστάμενους μετόχους να τίθενται εκτός), έναντι της θέσης της τράπεζας σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης (βάσει του ν. 3601/2007). Με την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαφυλάσσονται στο ακέραιο οι καταθέσεις στην Proton Bank και οι απαιτήσεις από επενδύσεις, μέρος των οποίων θα εξατμιζόταν αν η τράπεζα ετίθετο σε εκκαθάριση. Τότε οι καταθέτες θα κατέφευγαν στο ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων-Επενδύσεων) (ν. 3746/2009) που εγγυάται μερικώς τις καταθέσεις (μέχρι 100.000 ευρώ ανά καταθέτη).

Πάντως το θέμα των επικείμενων εξελίξεων στην Proton συζητήθηκε σε συνθήκες μυστικότητας το βράδυ της Πέμπτης (29/9) στο υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου και με τη συμμετοχή των Φ. Σαχινίδη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Η. Πλασκοβίτη, γεν. γραμματέα του υπουργείου, Γ. Προβόπουλου, διοικητή της ΤτΕ, Ι. Παπαδάκη, υποδιοικητή της ΤτΕ, Π. Θωμόπουλου προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και Α. Γαβριηλίδη, προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Φυσικά ουδεμία επίσημη ανακοίνωση έγινε για το περιεχόμενο της συνεδρίασης και για τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή η Proton Bank ανακοίνωνε ότι καλύφθηκε το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο δεκαετούς διάρκειας ύψους 47,5 εκατ. ευρώ από τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank), ενώ γινόταν γνωστό ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατέθεσε στην Proton Bank 51 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσόν της υπεξαίρεσης για το οποίο η Αρχή για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος ζήτησε τον περασμένο Ιούλιο να παγώσουν οι λογαριασμοί του επιχειρηματία και επτά ακόμη τέως εκτελεστικών μελών του δ.σ. της τράπεζας.

Η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Δραγάτση σε συνδυασμό με τα ευρήματα των εκθέσεων της ΤτΕ οδηγούσε ανεπιστρεπτί σε άσκηση διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα κατά του Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος, πριν κληθεί έστω και για ανωμοτί εξέταση ζήτησε συμβιβασμό. Επέστρεψε το φερόμενο προϊόν της υπεξαίρεσης (τα 51 εκατ. ευρώ) προκειμένου με τη νέα νομοθεσία να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο για τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και απιστίας, που συνδέονται με το προαναφερθέν αποκλειστικά ποσόν. Η τράπεζα μέχρι χθες βεβαίωνε ότι απεδέχθη το σχετικό ποσόν, όμως συνεχιζόταν η διαβούλευση σχετικά με τη διατύπωση του κειμένου αποδοχής των 51 εκατομμυρίων ευρώ και παραίτησής της από ένδικα μέσα κατά του Λ. Λαυρεντιάδη. Βεβαίως το σίριαλ θα συνεχιστεί, καθώς οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις του Λ. Λαυρεντιάδη θα συνεχιστούν από ΣΔΟΕ και ΤτΕ, ενώ θα αξιολογηθεί από την εποπτεύουσα αρχή και πρόταση επενδυτών για την απόκτηση του ελέγχου της Proton Bank που είχε πρωτοεμφανιστεί λίγες μέρες πριν σκάσει η βόμβα της υπεξαίρεσης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=314615

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου