Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η παρέμβαση που «ενόχλησε» τη Μόσχα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η καταγγελία του Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών με αφορμή τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά τις ρωσικές εκλογές, δεν είναι ασήμαντη, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι φαίνεται πως μπορεί να «πιάστηκαν με κατεβασμένα τα παντελόνια». Δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς με βεβαιότητα ότι έγινε ή δεν έγινε νοθεία, και πρέπει να περιμένουμε την τελική ετυμηγορία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βέβαια, ο υπαινιγμός της κ. Κλίντον ότι γνώριζε τη θέση των παρατηρητών, αυτόματα τους κατέταξε στο αντιρωσικό στρατόπεδο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ούτε «άγιος» είναι, ούτε και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ο κ. Πούτιν έχει πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα του και παραμένει πάντα μυστήριο πώς από ένας απλός πράκτορας της σοβιετικής KGB έφτασε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Εκτός όλων των άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος είναι και συνομιλητής των ενοίκων του Λευκού Οίκου, με τους οποίους διατηρεί καλή σχέση συνεργασίας. Είναι γι' αυτό τον λόγο που προκάλεσε έκπληξη η αμερικανική ανάμειξη στις ρωσικές εκλογές και μάλιστα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ/NGO) που είναι βυθισμένες στην ανυποληψία. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η επέμβαση της κρατικής USAID και της ημικρατικής οργάνωσης NED στις εσωτερικές τους υποθέσεις, αποδεικνύει ότι όλα έγιναν εν γνώσει της κ. Κλίντον.

Τα παλιά χρόνια οι Αμερικανοί (και οι Σοβιετικοί) άλωναν χώρες με στρατιωτικά πραξικοπήματα. Ανέτρεπαν χωρίς αιδώ δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Εγκληματούσαν εναντίον των λαών, υποστηρίζοντας απολυταρχικά καθεστώτα που καταργούσαν τις δημοκρατικές διαδικασίες και επέβαλλαν στυγνή στρατοκρατία. Η απαράδεκτη αυτή πρακτική τους έκανε δικαιολογημένα μισητούς.

Ανεξάρτητα από το αν έχει δίκιο ή όχι ο κ. Πούτιν, η αμερικανική πρακτική της οικονομικής ενίσχυσης ΜΚΟ/NGO σε χώρες-στόχους και της εξαγοράς συνειδήσεων, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Θα άρεσε άραγε στους Αμερικανούς εάν οι Κινέζοι και οι Ρώσοι δημιουργούσαν δικές τους ΜΚΟ/NGO με στόχο να επηρεάζουν τις εκλογές στις ΗΠΑ; Η απάντηση είναι αρνητική, οι δε δράστες θα οδηγούνταν στη φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=24762&subid=2&pubid=63587733

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου