Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Σήμερα δεν υπάρχουν ειδήσεις


Ο πρωθυπουργός διέρχεται τη μετεγχειρητική φάση της νοσηλείας του, ο υπουργός οικονομικών στο μικροσκόπιο της ιατρικής επιστήμης, οι μάζες συρρέουν στις παραλίες και τα κανάλια μεταδίδουν τούρκικες αθλιότητες για τους εναπομείναντες πίσω ηλικιωμένους, μεσήλικες και νέους σε κατάσταση άνοιας.

Κανείς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται/βλέπει/ακούει αυτό που δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται/βλέπει/ακούει: την εκκωφαντική σιωπή και το θόρυβο της απουσίας συμβάντων.

Τώρα είναι που πρέπει να στήσει κανείς αυτί ή να γουρλώσει το μάτι για να αντιληφθεί πόσο πολύ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν πληροφορούν, αλλά «ντρεσάρουν» εγκεφάλους, ανακυκλώνοντας λέξεις, εικόνες, ήχους σαν σε κάδο πλυντηρίου. Τους μαθαίνουν να συνηθίζουν σε ρυθμούς και ροές δεδομένων, τα οποία έξω από τα κανάλια μετάδοσης και τις ροές δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα.

Κατά ένα περίεργο τρόπο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φανερώνουν την πραγματική τους λειτουργία όταν παράγουν χιόνια, παράσιτα και κενά πληροφορίας. Τότε κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Όταν δεν υπάρχει σήμα ή όταν πασχίζουν να μετατρέψουν ελλιπή θραύσματα καταστάσεων σε ένα ολοκληρωμένο σώμα πραγματικότητας: ακροδεξιές απειλές, σφιχτά μαυρισμένα κωλαράκια, ιατρικά ανακοινωθέντα, ναρκομανείς κανίβαλοι, μετεωρολογικά δελτία, απελπισμένοι αυτοκτονούντες, γερμανικά εξώφυλλα, αρχαίοι Έλληνες μπαμπουίνοι με ταμπούρλα να ζητωκραυγάζουν σε κερκίδες, ένας συρφετός αποσυντονισμένων συνιστωσών που δεν συντείνουν πουθενά.

Σημασία δεν έχει τι μεταδίδεται, λέει μία παλιά ρήση, αλλά το ίδιο το γεγονός της μετάδοσης. Σημασία δεν έχει τι δείχνουν τα κανάλια, αλλά η συνεχής ροή ερεθισμάτων. Η ροή δεν πρέπει να σταματάει ποτέ, άσχετα από το τι είναι αυτό που «εισρέει» στους αμφιβληστροειδείς και τις ακουστικές κοιλότητες των αυτιών του κοινού.

Τελικά, όμως, αποδεικνύεται ότι στην εποχή της μαζικά αναπαραγώγιμης πραγματικότητας τα πάντα είναι διαχειρίσιμα και παρουσιάσιμα ως ειδήσεις. Ακόμη και η απουσία ειδήσεων...

Απόδειξη αυτό το άρθρο.

iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου