Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η κοινωνική ευαισθησία είναι απλά μια παραχώρηση των πολιτικών

Έχουμε φαίνεται ξενερώσει ως πολίτες τελείως. Ακούμε πράγματα από κόμματα ή στόματα πολιτικών και τα θεωρούμε φυσιολογικά. Για παράδειγμα, ακούμε να μας πασάρουν την προπαγανδιστική φράση «άσκηση πολιτικής με κοινωνική ευαισθησία». Το ακούμε αυτό και αντί να εκνευριστούμε, μας εντυπωσιάζει κι από πάνω.

Αν λοιπόν το σκεφτούμε πιο βαθιά αυτό που λέει ο πολιτικός, δηλαδή ότι θα ασκήσει πολιτική με κοινωνική ευαισθησία, τότε θα αντιληφθούμε τι πραγματικά μας λέει και τι ακριβώς εμφυτεύει στο υποσυνείδητό μας. Μας υπόσχεται ότι θα κάνει κάποια παραχώρηση από την πλήρη αυτονομία της εκτελεστικής εξουσίας του και θα δείξει κάποια κοινωνική ευαισθησία. Αντί δηλαδή να υποσχεθεί, όπως απαιτεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ότι θα εκτελέσει πιστά τις εντολές της κοινωνίας, τουναντίον υπόσχεται ότι αυτός ως "ανθρωπιστής", κατά παραχώρηση, θα δείξει μια κοινωνική ευαισθησία.

Αυτό είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολιτικός την εκτελεστική εξουσία που δια της ψήφου μας αποσπά. Την αντιλαμβάνεται ως δική του απόλυτη και αυτόνομη εξουσία και όχι ότι ο ίδιος είναι εκτελεστής των δικών μας εντολών.
Αυτή τη στρέβλωση της εκτελεστικής εξουσίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να την αλλάξουμε με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο πολίτευμα της χώρας.

hassapis-peter.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου