Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Από τον Ερχαρτ-Μπέη στην Μερκελ-Σουλτάνα


Η σημερινή κατάσταση έχει μερικά κοινά με αυτήν του Ιανουαρίου του 1960, και φαίνονται στις δύο γελοιογραφίες του Μποστ (μεγαλώνουν με κλικ), αλλά και μερικές διαφορές. Το κοινό είναι ότι σαν Κράτος είμαστε, πάλι, άφραγκοι, και ζητιανεύουμε για ρευστότητα. Δεν ξέρω πως ήταν το ζητιάνεμα το 1960, ίσως θα έπρεπε να διαβάσω τίποτα απομνημονεύματα του Κανελλόπουλου, μπας και μάθω.

Το 1960 είχε αρχίσει η αστυφιλία, όπου η πολυκατοικία ήταν ο μοχλός ανάπτυξης, η ζωή στην επαρχία θα πρέπει να ήταν δύσκολη γιατί όλοι μα όλοι την εγκατέλειψαν και φτιάξαμε το Κράτος των Αθηνών. Το 1960 φτιαχνόταν βιομηχανίες και βιοτεχνίες και αποκλειστικές αντιπροσωπείες, και πρέπει να είχαμε και κάποια "αξία" λόγω γεωγραφικής θέσης στον τότε Ψυχρό Πόλεμο. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε πιο φτωχοί τότε από ότι τώρα, αλλά αυτά είναι και λίγο υποκειμενικά, αφού η φτώχεια και ο πλούτος ενέχουν και το στοιχείο της προσδοκίας. Το 1960 είμαστε διαλυμένοι με ελπίδα ανασύνταξης, τώρα ξυπνάμε από την ψευδαίσθηση της επιδοτούμενης ευημερίας, ή πληρωμένης νωθρότητας, με δανεικά, που μερικά μάς λάδωσαν για να δανειστούμε, και που καταφέραμε να κάνουμε ενυπόθηκα.


Δεν μπορώ να ξέρω τι φοβόμαστε το 1960, ψάχνοντας από εδώ κι από εκεί φοβόμαστε την Τουρκία στην Κύπρο, την ...Μόσχα, την ανεργία. τέτοια... Μού έχουν πει ότι το 1960 πολλοί από εμάς κάναμε χειρωνακτικές εργασίες (δεν υπήρχαν μπετονιέρες και πρέσες μπετόν, αλλά ξύλινες σκαλωσιές και ντενεκέδες στον ώμο, για τις πολυκατοικίες, μέχρι που εμφανίστηκαν οι περιστροφικές μπετονιέρες, και τα αναβατόρια). Το 1960 δεν υπήρχαν "κεκτημένα", ή ...Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε είχε εφευρεθεί το ...ΠΑΣΟΚ. Υπήρχαν αριστεροί και ...ειρηνιστές, και η βία και η νοθεία πρέπει να ήταν εκείνης της περιόδου, αλλά θεωρώ ότι δεν υπήρχε αθωότητα στα διάφορα κινήματα, ούτε τότε. Το 1960 η Γερμανία δεν είχε συνέλθει από τις ...αδικίες που της έκαναν οι σύμμαχοι προκειμένου να γλυτώσουν από αυτήν. Ούτε υπήρχε η λίστα Χριστοφοράκου.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι γιατί ενώ τόσοι άλλοι κατάφεραν να φτιάξουν κάτι πιο μόνιμο από την μεταπολεμική μιζέρια τους, εμείς είμαστε σήμερα σε μάλλον χειρότερη θέση από αυτήν του 1960. Μάλλον έχει να κάνει με την εγγενή φτώχεια μας, τα στοιχεία προτεκτοράτου από το 1829, ή το 1770, την καταστροφή στον Β' παγκόσμιο πόλεμο, την γεωγραφική μας θέση, και την περίεργη σχέση μας με την "Ευρώπη" που κατέληξε στην ένταξή μας και στο ευρώ. Πριν την Χούντα, πολλοί θυμούνται καταναγκασμό. Μετά το 1981-1985, πολλοί θυμούνται διαφθορά.

Στις διακρατικές διαφθορές, it takes two to tango φράου Μερκελ-Σουλτάνα μου. Λίστες Χριστοφοράκου, Ζήμενς, Κρουπ, Φέροσταλ... Ο Νόμος EEG;... Διαφθορά είναι και αυτός. Ξεκινάει με 2-3 ψέματα... Δικός σου ο Νόμος κυρία μου... Εγώ τον υφίσταμαι για να εισπράτεις εσύ...

11/2/12 Αποφασίστε εσείς τι φταίει
18/11/11 20 χρόνια ραμμένα και κομμένα στα μέτρα τους
30/9/11 Ψυχρολουσία για πολλούς (και σίγουρα για εμάς)
31/12/10 Πέντε ερωτήσεις με τα Χρόνια Πολλά

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου