Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Το Ζεν του φορομπήχτη

Σήμερα θα κάνουμε ένα μικρό μάθημα ανατολικής φιλοσοφίας για να διαπιστώσουμε πόσο ξεπερνάει σε φώτιση ο Στουρνάρας τον Δαλάι Λάμα. Μια βασική παραδοχή του Ζεν Βουδισμού (κάτι σαν θρησκεία που σε υποχρεώνει να φοράς πορτοκαλί ρόμπες): Οταν ξεκινάς την ενασχόλησή σου με το Ζεν γίνονται τα εξής:

«Αλλάζει η οπτική σου για τον κόσμο. Το δέντρο δεν σου φαίνεται πια δέντρο. Το ποτάμι δεν δείχνει ποταμός. Το όρος δεν θυμίζει βουνό». Οταν, όμως, έχεις κάνει χιλιόμετρα στον διαλογισμό, έχεις πει αναρίθμητα «Ομ», έχεις φάει νταλίκες με μπολάκια ρύζι και έχεις περιέλθει στην κατάσταση της φώτισης που προσφέρει το Ζεν, τότε «το δέντρο είναι δέντρο, το ποτάμι είναι ποταμός και το βουνό φαντάζει ολότελα βουνό». Ξεκινάς από ένα σημείο, δηλαδή, και επιστρέφεις φωτισμένος, αφού ενδιαμέσως έχεις διαβεί το αδαμάντινο μονοπάτι του βουδισμού. Κατόπιν τούτων εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Μεταπολίτευση είναι μια επίπονη άσκηση στον Ζεν Βουδισμό, εμείς έχουμε γίνει σωστοί γκουρού και πρέπει επειγόντως να προμηθευτούμε τα ωραία τα πορτοκαλιά ενδύματα - που κόβουν μπόλικα κιλά από το φαίνεσθαι, αν έχεις την κοιλάρα του Βούδα.

Σιντάρτα

Ο Στουρνάρας αλλά και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών που διαχειρίστηκαν (με συγκλονιστική επιτυχία) τα δημόσια φράγκα μπορούν οποτεδήποτε θελήσουν να φάνε τη δουλειά του Δαλάι Λάμα και να τον υποχρεώσουν να ανοίξει πάγκο στο Θιβέτ να πουλάει λεμόνια. Εχουν εντρυφήσει στο Ζεν του φορομπήχτη και το αποδεικνύουν σε κάθε περίπτωση. Οταν ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους, ο στόχος των φορολογικών τους σαφάρι «δεν φαίνεται να είναι ο μισθωτός. Ούτε ο συνταξιούχος δείχνει οικονομικά ελκυστικός ως συνταξιούχος». Ομως, όταν ολοκληρώνουν το κάθε ετήσιο σχέδιο προϋπολογισμού, τότε «ο μισθωτός φορολογείται αγρίως ως μισθωτός και ο συνταξιούχος γδέρνεται πατόκορφα σαν συνταξιούχος».

Κλασικό παράδειγμα της εφαρμογής των παραπάνω είναι ο Προϋπολογισμός του 2013. Ο λογαριασμός θα πάει στις πρωταρχικές και αιώνιες πηγές κρατικού εισοδήματος, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους: 9,4 δισ. ευρώ μανίκι θα μας φορέσει το 2013 ο Δαλάι Στουρνάρας και έχει δεσμευτεί για ένα ακόμα, του ιδίου μήκους (ήτοι 9,4 δισ. ευρώ) για την τριετία 2014-2016. Τι απομένει να πούμε εμείς; Τα κλασικά:

Οοοοοομμμμμ!

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου