Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Το λόμπυ της δραχμής και οι εθισμένοι σε δόσεις

Κάτω από φυσιολογικές καταστάσεις, φυσικά και ασυζητητί είναι προτιμότερο να αναχρηματοδοτήσεις ένα δάνειο, ή/και να πάρεις πρόσθετη ρευστότητα, από νέο δάνειο. Τουλάχιστον στον εταιρικό κόσμο.

Αλλά δεν είμαστε σε φυσιολογικές καταστάσεις, και ένα πράγμα, που δεν είναι φυσιολογικό, είναι ότι, εάν χρησιμοποιήσω εταιρική γλώσσα για την χώρα μας, είμαστε σε κάποια μεταβατική φάση που είναι ή εκκαθάριση εν λειτουργία, ή αναδιάρθρωση με εκποίηση παγίων ή εκχώρηση προς απορρόφηση από τρίτους δραστηριοτήτων. Αυτό είναι τόσο μη φυσιολογικό που παραπέμπει σε μη βίαια, για την ώρα, αναδιάρθρωση όπως συμβαίνει σε κατοχή από ξένες δυνάμεις. Λίγο στρογγυλοκάθονται, λίγο παίρνουν ό,τι θέλουν, λίγο διαμελίζουν κατά το δοκούν και πάντα βρίσκουν δυστυχείς, ή πρόθυμους, ή ρεαλιστές (ή χειρότερο) που συνεργάζονται και τους βοηθάνε.

Παίρνουμε μια δόση, τα νούμερα και τις λεπτομέρειες της οποίας περίπου έχω χάσει ενδιαφέρον να καταλάβω, αλλά ξέρω τα εξής, χωρίς καν να δω ειδήσεις:

(α) Αυξάνει τον απόλυτο αριθμό του εξωτερικού δανεισμού - μην ξεχνάτε, είναι ενυπόθηκα, κάθε νέο δάνειο δίνει άλλο ένα κομματάκι στον εκκαθαριστή που είναι και πιστωτής, και διαχειριστής.

(β) Μεγάλο κομμάτι προϊόν της δόσης είναι για αναχρηματοδότηση υφισταμένων ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΩΝ δανείων και για αναχρηματοδότηση, στην ουσία, βραχυπρόθεσμου δανεισμού, (εντόκων), που είναι το σχεδόν πάντα θανάσιμο "τελευταίο" βήμα αναχρηματοδότησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων μα βραχυπρόθεσμες. Να το πω πιο λαϊκά, κάτι σαν να δανείζεσαι από τοκογλύφο ανά εβδομάδα, για να εξυπηρετείς 20ετές δάνειο για πάγια, που μάλλον ποτέ δεν θα μπορέσεις να ξεχρεώσεις.

(γ) Παρενθετικά, το κλειδί στην όλη συζήτηση είναι η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ των δανείων. Εάν τα δάνεια είναι μη βιώσιμα, απλά δίνουμε παράταση στον εκκαθαριστή να πάρει περισσότερα στην εκκαθάριση. Εάν τα δάνεια είναι βιώσιμα, αγοράσαμε χρόνο αν επανέλθουμε σε κάποια σταθερή κατάσταση. Υπάρχει και η περίπτωση να έχουμε αγοράσει λίγο χρόνο και να επανέλθουμε σε κάποια "βιωσιμότητα", αφού έχουν εκχωρηθεί πάγια, ή μελλοντικά έσοδα τους πιστωτές, και μόνο τότε θα κάνουν αυτοί, αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς στις αρχές του 2010 (ή του 2009) δηλαδή στάση εξωτερικών πληρωμών, μερική διαγραφή χρεών και τέτοια. ΔΕΝ είναι ανάγκη.

(δ) Ναι, ένα κομμάτι της δόσης θα πάει στην "οικονομία". ΜΗΝ έχετε όμως ψευδαισθήσεις. Θα πάει στο κομμάτι της οικονομίας που θέλουν οι πιστωτές. Αυτό μπορεί να ακούγεται καλό, εάν πιστεύετε ότι οι πιστωτές εξυπηρετούν τις δικές σας ανάγκες. Δεν εξυπηρετούν τις δικές σας ανάγκες. 22 χρόνια εμπειρίας λένε ότι εξυπηρετούν τις δικές ΤΟΥΣ ανάγκες. Αφήνουν κάτι για τους ντόπιους τοποτηρητές τους (και αυτό με ανταλλάγματα, συμπεριλαμβανομένου και του "ελέγχου" σαν αντάλλαγμα). Περί αυτού και μόνο πρόκειται.

(ε) Ίσως θα γνωρίζετε ότι στον Γ' Όροφο του Υπουργείο Οικονομικών, τα φορολογικά νομοσχέδια συντάσσονται από ή απαιτούν την έγκριση Γερμανών υπηκόων.

Δεν ξέρω πώς ήταν ο γεωγραφικός μας χώρος όταν γίναμε κομμάτι της Ρωμαϊκής ή τη Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά κάπως όπως είμαστε τώρα φαντάζομαι.ότι θα ήταν. Αν θέλετε και αγχωτικούς χάρτες είχα στείλει μερικούς εδώ. Κάπου υποθέτω ότι οι Κυβερνώντες ελπίζουν να προλάβουν κάτι, ή δεν έχουν επιλογές, αλλά πάλι, δεν έχω ιδέα ποιος και τι.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου