Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Σχιστολιθικό αέριο


Αν και δεν παριστάνω την "ενεργειακή" ιστοσελίδα, στο αντι-αιολικό trivia pursuit, όσο δύσκολο είναι να αγνοήσει κανείς ότι ο κόσμος ηλεκτροδοτείται, βασικά, από κάρβουνο, άλλο τόσο δύσκολο είναι να αγνοήσει ότι το σχιστολιθικό αέριο έχει μπει εδώ και μερικά χρόνια στην ενεργειακή εξίσωση, και τώρα που μπήκε, μάλλον θα μείνει.

Και ενώ χλευάζω την κατασκευασμένη, ή την εξεζητημένη ενέργεια είτε είναι από αιολικά, είτε είναι από βιοαέρια, είτε από βιομηχανικό τσίπουρο (ασήμαντα πράγματα για στάχτη στα μάτια του κοσμάκη με κίνητρο (α) τις αρπαχτές, και (β) την άνοδο της τιμής της ενέργειας), δεν χλευάζω κάτι που μοιάζει να υπάρχει σε ποσότητες, και που είτε δυνητικά, είτε με υπάρχουσα και εμπορικά εκμεταλλεύσιμη τεχνολογία, είναι "ενέργεια". Το βιοαέριο είναι "οριακό υποπροϊόν καθαρισμού λυμάτων" -- όχι άχρηστο, αλλά υποπροϊόν. Τα αιολικά είναι οφθαλμαπάτη, οικολογικό περιτύλιγμα, για να ακριβύνει το ρεύμα και να εξάγουν ημι-άχρηστα πράγματα 2-3 "Ευρωπαίοι", για να μειώσουν την δική τους ανεργία. Το σχιστολιθικό αέριο είναι "ενέργεια".

http://geology.com/energy/shale-gas/ Έχει και ενδιαφέροντες συνδέσμους γενικού ενδιαφέροντος. Η γεωγραφική έμφαση είναι στις ΗΠΑ. Αλλά το σχιστολιθικό αέριο είναι ...παγκόσμιο γεγονός, η παρακάτω εικόνα (από εδώ) μεγαλώνει με κλικ:


Ένας άλλος χάρτης εδώ. (Έχει και με κόκκινο χρώμα την ...Θράκη, αλλά αν ψάξετε χάρτες, θα δείτε μόνο την Ανατολική Θράκη). Κι αν ψάξετε, θα δείτε ότι η Βουλγαρία φαίνεται να έχει, αλλά είπε "όχι", και η Χίλαρυ την ενθάρρυνε. Και εμένα, που μου αρέσει να χαζεύω χάρτες και ζωγραφιές με τέτοια θέματα, βρήκα ότι υπάρχει σχετική δραστηριότητα σε Βουλγαρία και Τουρκία (καλά... τι βρίσκει κανείς σε 10-Κ)...


Zorlu, Zorlu, κάτι μου θυμίζει... Κάτι είχα βρει για διασυνδέσεις με ακριτικά νησιά, αλλά ο σύνδεσμος που είχα βάλει, ...εξαφανίστηκε. Χμμ... Άσχετο... Πίσω στο θέμα.

Το σχιστολιθικό αέριο, το fracking, και όλα αυτά, δεν είναι καινούργια πράγματα, απλά, πριν δύο μέρες αποφάσισαν και οι Γερμανοί, λίγο μετά τους Άγγλους, να τα ...επιτρέψουν. Όταν η Βόρεια Αμερική αποκτά φτηνή ενέργεια από σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο οι Πράσινες ιδεολογίες αποκτούν νέο ...προσανατολισμό:


http://www.bloomberg.com/news/2012-12-13/german-lawmakers-reject-ban-on-shale-gas-fracking-in-parliament.html
http://www.naturalgaseurope.com/german-parliament-votes-to-allow-fracking

Αντέδρασαν οι Πράσινοι και οι Αριστεροί... Και μαντέψτε ποιόν άλλον ενοχλεί το "Ευρω-fracking".

archaeopteryxgr.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου