Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Χρειάζεται Ελληνική βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική

Όλη η επιστολή εδώ.

Ειδάλλως, ας μάθουμε όλοι ξένες γλώσσες και ας πάμε στα κομμάτια. Αν μπορώ να παρατηρήσω... Και να ξεφύγω και εκτός θέματος... Αφού ξεκαθαρίσω ότι οι παρακάτω λίγο θυμωμένες απόψεις είναι δικές μου, και όχι καμίας ΕΒΙΚΕΝ...

Η συμπεριφορά της ΔΕΗ είναι δυστυχώς παρόμοια με την συμπεριφορά κάθε ΔΕΚΟ που την πάνε για προαποφασισμένη ιδιωτικοποίηση. Και ο ΟΤΕ ήταν χάλια, και η Ολυμπιακή απαράδεκτη... Ούτε έχει η σημερινή "Διοίκηση" την δυνατότητα να καταλάβει τις έννοιες "πελάτης", φτηνό ρεύμα, αποτελεσματικότητα ή ανταγωνιστικότητα. Να θυμίσω ότι ο Ζερβός φημίζεται για πράσινες αντιλήψεις, που, 3-4 χρόνια αργότερα, είναι να γελάνε τα μωρά παιδιά. Αλλά θα αρέσει στον Φούχτελ. Τόσο πολύ τον εκτιμώ.

Εγώ δεν είμαι ούτε ΔΕΗ, ούτε ΡΑΕ, ούτε ΕΒΙΚΕΝ, αλλά δεν θα ξεχάσω την δήλωση Μπιρμπίλη ή/και Ζερβού λίγες μέρες αφού ανέλαβαν, ότι θα ακρίβαινε το ρεύμα 60%. Συγγνώμη, πού το ήξεραν; Έχω δει τα βιογραφικά τους και κάτι ξέρω από αυτά, οι άνθρωποι ήταν άσχετοι αλλά μιλημένοι. Κάποιο αόρατο χέρι είχε κατά νου να ακριβύνει το ρεύμα.

Κάποια εκδοχή του αόρατου χεριού, μπλόκαρε τις λιθανθρακικές μονάδες του Αθανασόπουλου. Ούτε ο Αθανασόπουλος είμαι, αλλά όποιος μπλόκαρε τον λιθάνθρακα ήταν στο κόλπο, και μήν μου πείτε τον μπλόκαραν οι "Πολίτες" ή οι "συνδικαλιστές", γιατί θα γελάσω. Αυτές είναι καθοδηγούμενες και συχνά αγορασμένες ομάδες.

Ούτε η ΡΑΕ είναι αμέτοχη. Δεν ξέρω τι κάνουν τώρα, αλλά ενέκριναν ένα σκασμό αέριο και ΑΠΕ. Συγγνώμη, πρόκειται για πανάκριβη απάτη. Ηλεκτροδότηση ισχύος βάση από αέριο είναι μόνο για το Τέξας του 1960. Όχι για την Ελλάδα του 2009, ή του 2012. Όσο για τις ΑΠΕ, αν ο κύριος ΡΑΕ δεν καταλαβαίνει ότι οι Greenpeace και η WWF είναι πράκτορες Κεντρικοευρωπαϊκού κράτους... Θα μου πείτε εδώ η WWF συμμετέχει στον ...ΣΕΒ.

Ωστόσο το ρεύμα πήρε την ανιούσα, και το ερώτημα "γιατί ανεβαίνει η Οριακή Τιμή Συστήματος" δεν είναι ρητορικό. Ακριβαίνει γιατί καίμε αέριο, δεν αφήνουμε λιγνίτη ή λιθάνθρακα, και γιατί έχουμε κατά 95% άχρηστες και βαριά επιδοτούμενες ΑΠΕ. Και θα ακρίβαινε περισσότερο εάν δεν μεταθέταμε ζημιές στον ΛΑΓΗΕ,

Αυτά σε καιρό ύφεσης. Ο καταναλωτής δεν έχει, και η ενεργειακή φτώχεια επίσης δεν είναι μελοδραματική ρητορεία. Και τώρα οδηγούμε την ελάχιστη βιομηχανία που έχει απομείνει σε ενεργειακή φτώχεια, μόνο που η βιομηχανία που δεν μπορεί, συνήθως κλείνει. Αυτό μπορεί να αρέσει στους περίεργους της δεκαετίας του 80, αλλά σας ορκίζομαι, δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές να πουλάμε φραπέδες ο ένας στον άλλο, ή να φυσάμε ανεμογεννήτριες μπας και γυρίσουν. Μύθος είναι ότι η βιομηχανία χρειάζεται χαμηλούς μισθούς. Όταν τους χρειάζεται το χειρίζεται μόνη της. Η βιομηχανία χρειάζεται βιομηχανική πολιτική και ενεργειακή πολιτική, και εμείς δεν έχουμε. Ή έχουμε;

Πιστεύω, εκ των πραγμάτων ότι υπάρχει βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική: Να διαλυθεί όποιο κομμάτι της Ελληνικής βιομηχανία ενοχλεί τους "Ευρωπαίους", όπως νομίζω συμβαίνει εδώ και καιρό. Και ενεργειακή πολιτική υπάρχει: Όταν βγαίνει ο δήθεν σοβαρός ευρωβουλευτής της ΝΔ Τσουκαλάς, και μας ...ενθαρρύνει με 7.000 αιολικά μεγαβάτ, σας το υπογράφω, εάν έχει τρόπο να το επιβάλει, μας πάνε πίσω στο 1900. Ακόμα και τσάμπα να είναι τα 7.000 αιολικά, δεν παράγουν ενέργεια για χυτήρια, τσιμεντάδικα, ή νοσοκομεία. Και δεν είναι τσάμπα. Είναι 10 δις σημερινά ευρώ, με 10-15% κόστος τον χρόνο, ή 1,5 δις, για να μην έχουμε ρεύμα, και να ζούμε σε έναν ενοχλητικό σκουπιδότοπο.

Αυτό, έστω εάν είναι μόνο κατά 50% αλήθεια, σημαίνει ότι η βιομηχανία πρέπει να γίνει αυτοπαραγωγός ρεύματος, αν την αφήσουν, κάτι που θα είναι πιο ακριβό από το να το κάνει η κρατική ή ιδιωτική αλλά μονοπωλιακή και ρυθμιζόμενη ΔΕΗ, μόνο και μόνο λόγω μεγέθους. Δεν είμαι κατά της ιδιωτικής ΔΕΗ, αλλά σαλαμοποιημένη ΔΕΗ, έστω και με μεγάλο κομμάτι σε έλεγχο από βιομηχανία, εξ ορισμού θα είναι λιγότερο χρηματοδοτήσιμη και θα παράγει ακριβότερο ρεύμα. Η βιομηχανία χρειάζεται φτηνό ρεύμα, και η εμμονή στο αντίθετο σημαίνει ότι αυτοί που εμμένουν είναι ξένοι πράκτορες. Ωμά και σκέτα. Και φτηνό ρεύμα όχι με αλχημείς ή μετακύλιση στον κοσμάκη. Υπάρχει φτηνό ρεύμα και ΔΕΝ είναι αυτό που προκρίνει η ΡΑΕ (εκτός εάν η ΡΑΕ παίζει θέατρο, που δεν νομίζω αφού οι ΑΠΕτζήδες (και οι αεριάδες) είναι υπαρκτά, διαπλεκόμενα και που και που χυδαία άτομα, και μάλλον κοντά στηνΡΑΕ).

Και αφήνω για το τέλος τον φόρο άνθρακα. Είναι φόρος. Όπως διάβαζα και έγραψα χτες, στόχο έχει την καταστολή (suppression) χρήσης καυσίμων. Ή την αποκλειστική χρήση τους από εκλεκτούς, νοτίως της Δανίας. Εγώ λέω όχι στον φόρο άνθρακα. Εντελώς. Πάω και ένα βήμα παρακάτω και λέω ότι εάν αυτή η Ευρώπη μου κλείνει την αυτάρκεια σε βασικά, δεν την θέλω. Και ερωτώ, ποιος θέλει την Ευρώπη; Μας είπαν ότι θα ξανατουρκέψουμε εάν φύγουμε από την ΕΕ; Αν ναι, ας τεθεί το ερώτημα σε δημοψήφισμα, γιατί, για την ώρα, μας παίρνουν ό,τι κινείται και δεν κινείται, μας κλείνουν ό,τι έχει απομείνει από βιομηχανία, έχοντας μετατρέψει τους αγρότες σε εποχιακούς υπαλλήλους Δήμων και ΚΕΠ.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου