Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Επιχείρηση Musketereer - όταν ο Κόσμος ήταν, ξανά, ...πολυπολικός


Σκεφτόμουνα την Αίγυπτο, την "Άνοιξή" της, και τα δημοσιονομικά της, και κάπως έφτασα στον πόλεμο του ...1956 στο Σουέζ. Αυτός ο πόλεμος ήταν η επιχείρηση Musketeer.

Το παραπάνω απόκομμα είναι από άρθρο, που αναφέρεται σε αυτή την επιχείρηση, και τις πτυχές στρατηγικής και τακτικής παραπλάνησης, με τις οποίες οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ισραηλινοί αιφνιδίασαν τους Αμερικάνους που προφανώς, το 1956, δεν είχαν όρεξη για τέτοια. Το άρθρο λέει ότι, το 1956, οι ΗΠΑ ήταν περίπου ανίδεοι με την στρατηγική παραπληροφόρηση και εξαπάτηση, σε αντίθεση με τους Άγγλους που είχαν εξειδικευθεί σε αυτήν από τον ...16ο αιώνα, και ότι ενώ οι Αμερικάνοι είχαν διαπιστώσει και από προηγούμενς επιχειρήσεις αυτή την ...ικανότητα των Άγγλων, "the British-French- Israeli deception perpetrated on the United States during the Suez Crisis was one of the most successful operations of its kind ever undertaken". Και ότι κλειδί για αυτό ήταν (και είναι) η εκμετάλλευση του γεγονότος ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταλαβαίνουν αυτά που είναι προδιατεθημένοι να καταλαβαίνουν. Το κείμενο που φαίνεται στο απόκομμα, είναι από άλλη πηγή, και για άλλο θέμα, αλλά μου τράβηξε την προσοχή:

"Για να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις, τρυκ, μεγαλύτερες από μία απλή ταχυδακτυλουργία, ο "μάγος" συχνά χρησιμοποιεί έναν μανδύα, ένα κάλυμμα. Η δημιουργία ψευδαισθήσεων δεν είναι μαγική, ή μυστικιστική, αλλά είναι μία ανεπαίσθητη υπόδειξη, η κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, και η εκπλήρωση προσεκτικά καλλιεργημένων προσδοκιών. Παρά αυτή την θεμελιώδη συνειδητοποίηση, όλοι πάντα θαυμάζουμε τα "μαγικά", και τις εμφανίσεις και εξαφανίσεις των διαφόρων αντικειμένων".

Ο πόλεμος του 1956 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρων, γιατί, οι μέχρι τον Α' ΠΠ αντίπαλοι, Αγγλία και Γαλλία. πήγαν να πάρουν το Σουέζ, παρέα με το Ισραήλ, που το ήθελε για ...δικό του ο Νάσσερ (ίσως με λίγη έμπνευση από τους Ρώσους, αλλά ίσως και από μόνος του). Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, αν και είναι τόσο πρόσφατο το συμβάν που ίσως έχει ακόμα θολούρα. Οι Άγγλοι ήρθαν σε ρήξη με τους Αμερικάνους, που ήδη είχαν άγχη με τους Σοβιετικούς, οι Γάλλοι ανεξαρτητοποιήθηκαν και άρχισαν ...πειράματα στην Σαχάρα, οι Σοβιετικοί πήγαν στην Ουγγαρία , και το Ισραήλ, που ήδη είχε τριβές στην περιοχή, και Γαλλική βοήθεια στα πυρηνικά, είχε άλλον έναν πόλεμο για το θέμα, 11 χρόνια αργότερα, εκείνον με σαφείς ψυχροπολεμικές διαστάσεις. Και πρόσφατα η "Άνοιξη" που είναι η διαδοχή του Μουμπάρακ, σπουδασμένου από Σοβιετικούς στο Κιργιστάν, αλλά υποτίθεται φιλο-Δυτικός. Πολλά εξηγούνται αν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχουν αθώες περιστερές, πουθενά.

Και από χτες-προχτές. η επερχόμενη δημοσιονομική κρίση στην Αίγυπτο, καπάκι με την ανακοίνωση Ευρωπαϊκής βοήθειας στην Αίγυπτο. Μήνες μετά την "διαδοχή" Καντάφι.

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Musketeer_(1956)
The Musketeer’s Cloak: Strategic Deception During the Suez Crisis of 1956
http://www.britains-smallwars.com/Yahia2/index1.htm
R.N. Armstrong: Soviet Operational Deception: The Red Cloak

Oι άνθρωποι τρώγονται μεταξύ τους από καταβολής κόσμου, και, φυσικά, δεν τρώγονται όλα τα 7 δις, ο ένας με τον άλλο, αλλά συσπειρώνονται φυλετικά, γεωγραφικά, χρωματικά, θρησκευτικά, ιδεολογικά, ή, όπως, τέλος πάντων, συσπειρώνονται. Η γεωγραφία δεν αλλάζει, και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ταραγμένη από καταβολής κόσμου. Το 1956, ο κόσμος ήταν πολυπολικός. και η επιχείρηση Musketeer ήταν εξαιρετικό παράδειγμα. Πάντα ήταν πολυπολικός, αν και συχνά οι πόλεμοι τον έκαναν διπολικό. Στον Ψυχρό Πόλεμο ο κόσμος ήταν (για εμάς τουλάχιστον) διπολικός. Μετά το τέλος του Ψυχρού μεταξύ 1985 και 1990, φάνηκε προς στιγμήν ότι έγινε μονοπολικός, αλλά αυτό κράτησε μέχρι το 1993, αν και οι περισσότεροι θυμούνται το 2001. Και ξαναέγινε πολυπολικός... Που μάλλον πάντα ήταν, αλλά με το που ξεφοβήθηκε ο κόσμος ότι δεν θα πέσουν θερμοπυρηνικές... ξαναγίναμε πολυπολικοί.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου