Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πάρτι έκαναν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα με τον τριπλασιασμό των τιμών από τον ΕΟΠYΥ!

Υποτίθεται ότι ο ΕΟΠYΥ φτιάχτηκε για να περιορίσει το κόστος της νοσοκομειακής και της φαρμακευτικής δαπάνης, το αποτέλεσμα όμως ήταν αντί να μειωθεί, να εκτιναχθεί για άλλη μια φορά στα ύψη. Και οι γνωρίζοντες τα... ντεσού υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έγινε από λάθος υπολογισμούς στον σχεδιασμό, δεν συνεβη δηλαδή τυχαία...

Οι τιμές που όρισε ο ΕΟΠYΥ για τις εξετάσεις και το Κεντρικό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) τριπλασίασε -και σε πολλές περιπτώσεις τετραπλασίασε- το κόστος των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναπροσαρμογή των τιμών για τα Ταμεία αντί να γίνει προς τα κάτω, έγινε προς τα πάνω!

Σίγουρα οι εμπνευστές της δημιουργίας του ΕΟΠYΥ θα πουν ότι στόχος των αυξημένων νοσηλίων και των ιατρικών εξετάσεων ήταν να ενισχυθούν τα κρατικά νοσοκομεία για να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας τους και να μην εμφανίζουν συνεχώς ελλείμματα, όμως κερδισμένα, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, ήταν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς και τα... γνωστά διαγνωστικά κέντρα.

Και δεν πρόκειται για εικασίες ή υπολογισμούς στο πόδι. Τα στοιχεία που υπάρχουν βγάζουν μάτι:

• Στο ΚΑΤ, τον Μάρτιο του 2011, από 1.000.000 ευρώ το κόστος πήγε στο 1.200.000 ευρώ. Τον Σεπτέμβρη από 300.000 ευρώ στο 1.000.000 ευρώ!

• Στο Κρατικό Αθηνών, τον Ιούλιο του 2011, από 1.100.000 ευρώ εκτινάχθηκε στο 1.500.000 ευρώ. Τον Οκτώβριο από 300.000 ευρώ πήγε στο 1.100.000 ευρώ!

Χορός για τις εξετάσεις

Εκεί που κυριολεκτικά οι τιμές πήγαν στα ύψη ήταν στο τιμολόγια για τις ιατρικές εξετάσεις. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα που έχουν γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες, κάποιοι από τους οποίους ασχολούνται και με τα φιλέτα των εξοπλισμών, έτριβαν τα χέρια τους και με το δίκιο τους οι άνθρωποι. Παραθέτουμε δυο-τρεις από τις... αναπροσαρμογές που έγιναν και οι οποίες δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για τον χορό που άνοιξε...

• Εξέταση για εμβόλιο-καρκινικό αντιγόνο (CEA): Η τιμή πριν από την αναπροσαρμογή ήταν 2,4 ευρώ και με την αναπροσαρμογή... πέταξε στα 34,16 ευρώ!

• Εξέταση Β12: Από 2,9 ευρώ εκτινάχθηκε στα 15,21 ευρώ!

• Εξέταση Κερνολίνη: Από 3,1 ευρώ στα 12,38 ευρώ!

Απόλυτα κατανοητό το ποιος ήταν ο κερδισμένος από αυτές τις αναπροσαρμογές. Όχι βέβαια το Δημόσιο. Αυξήθηκαν οι τιμές την ώρα που τα Ταμεία ήταν στο κόκκινο και έπεφτε... μπαλτάς στους μισθούς και στις συντάξεις και τα νοσοκομεία δεν είχαν γάζες και σύριγγες.

Να σημειώσουμε ότι για θέματα υγείας και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, αλλά και για τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο σε σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους.

1,7 δισ. ευρώ για πληρωμή χρεών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, από τα χρέη που έχει ο ΕΟΠΥΥ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, φαρμακευτικές εταιρείες και επιχειρήσεις του ιατρικού τομέα, τα οποία ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, θα πληρώσει 1,7 δισ. ευρώ, απαιτώντας έκπτωση 200 εκατ. ευρώ. Και αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος των παραστατικών που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία (παραστατικά), όπως μας έλεγαν, πολλά τα έχουν... φάει τα ποντίκια! Ο έλεγχος πιθανότατα θα γίνει από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για να μην υπάρξει καθυστέρηση και φυσικά οι εταιρείες θα πληρωθούν.

Ως γνωστόν, πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είναι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει και διοικητής του ΟΓΑ και μάλιστα με επιτυχία.

paron.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου