Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Οι δύο στύλοι της Ευρωσοφίας

Δύο χθεσινά συμβάντα που αφορούν στην σχέση Γερμανίας-Γαλλίας:

Σε ομιλία σε οικονομολόγους στο Βερολίνο, η Μέρκελ είπε ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι "φυσιολογική" (normal) και ότι οι ισοτιμίες δεν υπόκεινται σε πολιτικές χειραγωγήσεις, ακόμα κι αν εμποδίζει την Ευρωπαϊκή περιφέρεια να γίνει ανταγωνιστική.

Επίσης χτες, η εφημερίδα Les Echos ο πρόεδρος μίας Αμερικανικής εταιρίας (Titan) που κατασκευάζει ρόδες για αγροτικά οχήματα είπε σε Γάλλο υπουργό ότι δεν σκοπεύει να εξαγοράσει μονάδα ελαστικών της Goodyear στην βόρεια Γαλλία επικαλούμενος (αρκετά ωμά) τους υψηλούς μισθούς και αντιπαραγωγικές πρακτικές. Η μονάδα της Goodyear πάσχει από την ύφεση στην αγορά Γαλλικών αυτοκινήτων.

Οι δύο ευαισθησίες της Γαλλίας είναι η προώθηση της Γαλλικής οικονομίας και η ανταγωνιστικότητά της. Την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην Γαλλίας ως "χρεοκοπημένη". [Να θυμίσω το θέμα της ανταγωνιστικότητας σχετικά με το κόστος της ενέργειας που ανέφερα πρόσφατα].

Η Γερμανία έχει απορρίψει Γαλλικές προτάσεις για χαλάρωση της ισοτιμίας και ευρωομόλογα. Η κρίση επαναφέρει θέματα της Ευρωζώνης που είχαν αποσιωπηθεί όταν η οικονομία πήγαινε καλά.

Να προσθέσω εγώ ότι η Γερμανία και η Γαλλία τώρα που φαίνεται να διαφωνούν έχουν υπάρξει ελεεινοί υποκριτές και μερκαντιλιστές. Όλο το πλέγμα των επιδοτήσεων και των ευρωκανονισμών από τον καιρό του up yours Delors, υπήρξε υπέρ Γερμανών και Γάλλων. Στο διαγραμματάκι που είχα παραθέσει και εδώ, φαίνεται το άνοιγμα της ψαλίδας των ισοζυγίων μεταξύ Γερμανίας και των χωρών της περιφέρειας. Θα ήθελα να δω ένα αντίστοιχο διαγραμματάκι για το πόση από την ευημερία της Γαλλίας στην ίδια περίοδο οφείλεται στα διάφορα ευρωπακέτα.

Δεν ξέρω εάν θα διαλυθεί αυτή η "Ευρώπη", αλλά υποψιάζομαι ότι η ιστορία θα γράψει ότι με την "Ευρώπη" οι Γερμανοί μάζεψαν λεφτά και χρηματοδότησαν την επανένωσή τους και την εξαγωγική βιομηχανία τους, οι Γάλλοι πίστεψαν ότι είχαν επιστρέψει στην περίοδο του Ναπολέοντα του Γ', και οι Έλληνες ξήλωσαν την πρωτογενή παραγωγή, ξεπούλησαν το μαγαζί και με πολλά ενυπόθηκα δάνεια αγόρασαν Καγιέν, μεζονέτες και δρόμους στο πουθενά, και έκλεισαν τα τυροκομία τους υπέρ καμεμπέρ και ένταμ. Μην περιμένετε να σωθείτε από αυτή ή την άλλη Μεγάλη Δύναμη, αυτούς τρώμε στο κεφάλι από τον καιρό του Κωλέττη.


archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου