Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013
Ο Άκερμαν, η Deutsche Bank και η Alpha Grissin
ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Στην πρωτολογία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας έκανε ένα λάθος: απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, τον ρώτησε: «Ποιος κρατάει έξω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την Deutsche Aeolia κ. Σαμαρά»;
Αναφέροντας ότι η εν λόγω γερμανική εταιρεία «έχει κάνει έξι αιτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, με εγγύηση χρηματοδότησης από την Deutsche Bank στο 35% της επένδυσης, αλλά άδεια δεν πήρε.
Προς επίρρωση τούτου κατέθεσε στα πρακτικά «επιστολή με την υπογραφή του κ. Άκερμαν», υπονοώντας ότι πρόκειται για τον γνωστό Άκερμαν. Γιατί δεν πήρε άδεια η Aeolia; «Γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι άδειες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πήγαν στους κολλητούς και τους διαπλεκόμενους, αυτοί είναι που διώχνουν τους επενδυτές», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Το λάθος του κ. Τσίπρα το αποκάλυψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Άκερμαν που αναφέρεται και υπογράφει την επιστολή δεν είναι ο γνωστός Τζο Άκερμαν, αλλά κάποιος Νιλς Άκερμαν της Deutsche Bank Λονδίνου.
Ουσιαστική σημασία βεβαίως δεν έχει, γιατί πράγματι, η Deutsche Aeolia έχει τη Deutsche Bank από πίσω της.
Γερμανική εταιρεία ωστόσο η Deutsche Aeolia δεν είναι, η έδρα της είναι στην Αθήνα και ιδρύθηκε το 2006. Αυτό αναφέρει στον απολογισμό του 2012 και στους προηγούμενους η γερμανική Τράπεζα, και δίνει ως ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία το 80%.
Το υπόλοιπο 20% το κατέχει η ελληνικότατη εταιρεία Alpha Grissin, και το σχέδιο να δημιουργηθούν 6 αιολικά πάρκα στη Λακωνία με συνολική επένδυση ύψους 122 εκ. Ευρώ, από τα οποία όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Alpha Grissin 40% θα προέλθουν από επιδοτήσεις, όπως προβλέπεται για την περιοχή. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για ένα Joint Venture με σκοπό την λειτουργία των αιολικών πάρκων.
Ποια είναι όμως η Alpha Grissin; Πρόκειται για μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αθήνας, η οποία είναι ο επιχειρηματικός διάδοχος της Γκρίσιν Παππάς, εμπορίας αυτοκινήτων της δεκαετίας του 80 και μεγάλου παίκτη στο χώρο των κλιματιστικών τη δεκαετία του 90. Το 2004 εισήχθη στο χρηματιστήριο. Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν με 30,97% ο Βασίλης Γκρίσιν, με 15,96% ο Βασίλης Κακούσιος και με 14,97% η Ιντρακομ Κατασκευές, 25% περίπου είναι σε ελεύθερη διακύμανση...
Θέμης Δαγκλής
newpost.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου