Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

Δημοκρατικό τόξο

Ετσι, προς χάριν εντυπωσιασμού και άγρα ενδιαφέροντος ξεκινάμε με μια είδηση-σοκ: στα πρακτικά της Βουλής κατεγράφη ο Γιώργος Πάντζας (ο γνωστός και αγαπητός σε όλους τους σινεφίλ βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ που ενσάρκωσε τον ρόλο του Γιώργου Κεχαγιά στην ταινία-μιούζικαλ «Μαριχουάνα Στοπ») να λέει: «Βγάλε και το πιστόλι να μας πυροβολήσεις! Χάιλ Χίτλερ!». Μην πανικοβάλλεστε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ως συνήθως, ο άνθρωπος δεν μιλούσε στα σοβαρά. Μια παρλάτα έκανε σε ρόλο κόντρα στη Χρυσή Αυγή και συγκεκριμένα εναντίον του βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ο οποίος αποκάλεσε τον Τσίπρα «mister Αλέξη» και χαρακτήρισε μία υπό συζήτηση ερώτηση «σούπα». Αυτές οι λέξεις είναι τόσο κακές ώστε το προεδρείο αναγκάστηκε να τον αποβάλει από την αίθουσα. Σίγουρα έχει δίκιο. Είναι δυνατόν ολάκερη Βουλή να ανέχεται τέτοια καντήλια και να μη λαμβάνει τα μέτρα της; Επειτα από έρευνα που διήρκεσε τουλάχιστον τριάμισι δευτερόλεπτα, η στήλη διαπίστωσε ότι οι λέξεις «προδότης», «λαμόγιο», «δωσίλογος», «απατεώνας» και άλλες παρόμοιες που διατυπώνονται από καιρού εις καιρόν στο Κοινοβούλιο είναι μακράν καλύτερες από τις ύβρεις «σούπα» και -άκουσον άκουσον- «mister».

Αλλαγή

Η υπερβολή, όσο κι αν φαντάζει περίεργο, «σκοτώνει» τις λέξεις και τις έννοιες τις οποίες, τάχα, υπερασπίζεται. Ειδικά αν εκείνοι που υπερβάλλουν στη χρήση λέξεων και χαρακτηρισμών είναι οι πατέρες μιας συλλογικής, θεαματικής αποτυχίας, τότε κατορθώνουν μια λαμπρή νίκη για λογαριασμό των αντιπάλων τους.

Οταν τη φράση «δημοκρατικό τόξο» την ακούς από στόματα ανθρώπων που έχουν κάνει κουρελόπανο το Σύνταγμα, αόρατη την εθνική κυριαρχία και έχουν εξαϋλώσει το εισόδημα των πολιτών, ασυναίσθητα αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση από το «αντιδημοκρατικό τόξο» - κάτι που είναι εξόφθαλμα εσφαλμένο. Ωστόσο, επειδή το σφάλλειν εστίν ανθρώπινον, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια τέτοιου είδους πολιτική αναζήτηση.

Οντως είναι δύσκολο να συγκρατήσεις το θυμικό σου όταν οι φαρδιές τσέπες, τα απύλωτα στόματα και οι ευλύγιστες μέσες σου μιλάνε πολύ για... δημοκρατία. Σου 'ρχεται να αλλάξεις δραστικά τις επιλογές σου. Περίμενε όμως! Η δημοκρατία είναι μεν ένα προβληματικό πολίτευμα αλλά δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για να επιλέξουμε. Υπηρετείται μόνο όταν οι εκλεκτοί του λαού ανταποκρίνονται στην εντολή που έχουν λάβει. Οταν παραβιάζουν τη θέληση των πολιτών, αλλάζουμε εκλεκτούς, όχι το πολίτευμα.

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου