Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ζήτω η Εκκλησία (Ola Iglesia)

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο αγώνας της Εκκλησίας, δεν είναι ιδεολογικός, πολιτικός ή κοινωνικός. Είναι αγώνας με οικουμενική σημασία, γιατί αφορά στον πολιτισμό και περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις της ζωής, αφού τίποτε δεν είναι στεγανός χώρος για τον πολιτισμό. Αυτή είναι η αληθινή έννοια του πολιτισμού.

Βέβαια το σύγχρονο κράτος διευρύνει τα όριά του για να συμπεριλάβει τα πάντα, να γίνει αυθεντία και να υποκαταστήσει το Θεό. Ή μάλλον να επιβάλει ένα είδος θρησκείας χωρίς θεό. Γι' αυτό η Εκκλησία έχει με το μέρος της όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητος, γλώσσης και χρώματος. Οικουμενική είναι επίσης η διάσταση του ελληνισμού, την οποία ο ελλαδισμός, όπως δείχνει η μικροπολιτική του, δεν είναι ικανός, δυστυχώς, να την αντιληφθεί.

Ενδεικτικό, ότι το νόημα αυτό του πολιτισμού, συγκινεί τους ανθρώπους όλου του κόσμου, είναι το εξής περιστατικό, που κατέγραψε ο φακός της TV3 στη Νέα Υόρκη. Σε ερωτήσεις Ελληνίδας δημοσιογράφου, τις οποίες υπέβαλε σε διαφόρους περαστικούς, στους δρόμους της Νέας Υόρκης, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν τα φιλικά τους αισθήματα, για τον ελληνικό λαό. Οι απαντήσεις των αποδόθηκαν, στα ελληνικά, πλην μιας. Πλην της απαντήσεως μιας μιγάδος Λατινοαμερικανίδος, η οποία όταν ερωτήθηκε, ποια είναι η γνώμη της για τους Ελληνες, με χαρακτηριστική αυθορμησία, εξέφρασε την ολόθερμη συμπαράστασή της προς το λαό μας, με δύο μόνο λέξεις, από το ξεχείλισμα της καρδιάς της: Ola Iglesia, γεια σου Εκκλησία.

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου