Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Μακριά απ΄ την επικαιρότητα!

Λαρισινά δοκίμια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου


Ένας φίλος πρόεδρος μορφωτικού συλλόγου επαρχιακής πόλης, είχε την ιδέα να διοργανώσει μια ομιλία στην πόλη του, με ομιλητή τον υποφαινόμενο. Το θέμα της ομιλίας ήταν η ζωή μακριά απ΄ την επικαιρότητα. Περιττό να σας πω ότι δεν ήρθε κανείς άλλος στην ομιλία εκτός από τον πρόεδρο και μερικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ύστερα από τις πιέσεις του, για να μη γίνει η ομιλία τετ α τετ με τον πρόεδρο.

"Θα πεθάνεις απ΄ την πείνα, αν ζεις μακριά απ΄ την επικαιρότητα" είπε ο πρόεδρος στην κατ΄ ιδίαν συζήτησή μας επάνω στο θέμα της ομιλίας. "Δεν πεθαίνεις", είπα. "Αυτό λέει το Ευαγγέλιο. Αν θέλεις να σώσεις τη ζωή σου να τη χάσεις. Αυτό εφάρμοσε με τους Γερμανούς, ο παππούς μου ο μακαρίτης Αγγελάκης, για να σώσει το σπίτι του. Παραιτήθηκε από αυτό και από ό,τι υπήρχε σ΄ αυτό. Άφησε το σπίτι ανοιχτό. Οι Γερμανοί μπήκαν μέσα, το έκαναν άνω κάτω. Έσκισαν και έσπασαν ό,τι βρισκόταν εκεί. Αλλά το διπλανό σπίτι του εξαδέρφου του, που το 'χει κλειδωμένο, το έκαψαν. Σε δύσκολους καιρούς λοιπόν, για να σώσεις κάτι, θα παραιτηθείς από αυτό."

"Ποιος ενδιαφέρεται για πράγματα μακριά απ΄ την επικαιρότητα;" ρώτησε ο πρόεδρος. "Καλά λές", απάντησα. "Ούτε εγώ ενδιαφέρομαι για πράγματα, αλλά για αισθήματα, για τον εσωτερικό άνθρωπο, γι΄ αυτόν που συγκινείται το ίδιο με κάτι που συμβαίνει τώρα ή που συνέβη στο παρελθόν. Αν πάψεις να ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ με την επικαιρότητα θα ανακαλύψεις το δεσμό του ανθρώπου με το παρελθόν."

Αυτή ήταν η συμβουλή του πνευματικού μου, όταν άρχισα να αγράφω. "Να γράφεις" είπε, "και να απευθύνεσαι στον ιδανικό αναγνώστη." "Ποιός είναι ο ιδανικός αναγνώστης" ρώτησα. "Ιδανικός αναγνώστης είναι αυτός που αναζητεί το Θεό". Όλοι το Θεό αναζητούν ακόμα κι αυτοί που νομίζουν ότι κυνηγούν πράγματα. Η μόνη αληθινή αναζήτηση είναι του Θεού. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι πάντα.

Τί σημαίνει αναζητώ το Θεό; Σημαίνει ότι αναζητώ το Θεό γιατί αγαπώ το Θεό πάνω από όλα. Αυτός που αγαπάει το Θεό πάνω από όλα αγαπάει το Θεό στον Ιησού Χριστό, τον Κύριό μας. Λογίζεται τον εαυτό του νεκρό για την αμαρτία και ζει μπροστά στο Θεό. "Με ποιο τρόπο ζεις μπροστά στο Θεό"; "Ζεις μπροστά στο Θεό με την Προσευχή του Ιησού, με την διαρκή μνήμη του Θεού". Οι παλιοί δεν έκαναν τίποτε χωρίς το Θεό. Μια ρωσική παροιμία λέει: "Χωρίς το Θεό, ούτε έξω απ΄ το κατώφλι". Μια άλλη παροιμία λέει "δίχως αγάπη δε γίνεται. Νες λιμπόφ νε μόζε".

Ο Θεός είναι πιο κοντά στην καρδιά μας από ό,τι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Θα ακούσει αυτούς που κράζουν προς Αυτόν, ακόμα κι αν δεν είναι καλοί, ο Θεός είναι καλός, λέει ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας.

Μακριά απ΄ την επικαιρότητα σημαίνει κοντά στην αναζήτηση του Θεού και στη Νοερά Προσευχή! Σημαίνει επίγνωση ότι κανείς δε ζεί μόνος του, ότι ο Θεός προσεγγίζεται μέσα απ΄ τους άλλους. Το έλεος που ζητάμε στην προσευχή μας είναι για όλους. Δεν υπάρχει ατομική σωτηρία για κανέναν. Σ' αυτούς που αγαπούν το Θεό, τα πάντα συνεργούν για το αγαθό σε όλους.

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου