Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

"Πρέπει να δώσεις αίμα, για να λάβεις πνεύμα"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Τί σημαίνουν τα λόγια των Πατέρων "δος αίμα, λάβε πνεύμα";

Νομίζω ότι σημαίνουν τον πόλεμο που υπάρχει ανάμεσα στο πνεύμα και στη σάρκα. Εύκολα δεν παραιτείται η σάρκα από τις απαιτήσεις της. Παλεύει μέχρι να ματώσει. Η παραίτηση είναι σταύρωση.

Σε μένα λέει ο Απόστολος Παύλος, ο κόσμος, δηλαδή το σαρκικό φρόνημα, έχει σταυρωθεί κι εγώ έχω σταυρωθεί για τον κόσμο. Δε ζω εγώ. Ζει σε μένα ο Χριστός.

Ο Απόστολος έχει παραιτηθεί από τα διαβλητά πάθη της σάρκας. Τί σημαίνει παραίτηση από τα διαβλητά πάθη της σάρκας;

Παράδειγμα. Κάποιος που ύστερα από μεγάλο ή μικρό αγώνα έκοψε το κάπνισμα, μπορεί να πει για τον εαυτό του. Σε μένα το κάπνισμα έχει πεθάνει κι εγώ έχω πεθάνει για το κάπνισμα.

Στη θέση του καπνίσματος βάλε όπου διαβλητό πάθος θέλεις.

"Πρέπει να δώσεις αίμα, για να λάβεις πνεύμα".

Τα λόγια αυτά σημαίνουν επίσης ότι το πνεύμα μεταδίδεται εμπειρικά, από εκείνους που έχουν την εμπειρία και όχι μέσα από τα βιβλία, από εκείνους που έχουν μόνον θεωρητικές γνώσεις. Οι Πατέρες δεν έγραψαν από τα βιβλία, αλλά από την δική τους προσωπική πείρα.

Αυτός είναι ο λόγος που αποτρέπουν από το να γράφουν εκείνοι που είναι άρρωστοι και που δεν δέχθηκαν τη θεραπεία της Εκκλησίας.

Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στη Δύση και σ΄ αυτούς που ερωτοτροπούν μαζί της, είτε από άγνοια είτε από έλλειψη βάθους.

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου