Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Αιολικά στατιστικά (χάλια) σε Αγγλία και Ιρλανδία


http://www.gridwatch.templar.co.uk/
Η Μεγάλη Βρετανία θεωρείται το καλύτερο μέρος στην Ευρώπη για αιολικά, επειδή λόγω γεωγραφικής θέσης έχει σχεδόν συνέχεια αέρα (τα αιολικά θέλουν συνεχή και σταθερό αέρα για να μην είναι εντελώς άχρηστα). Και έχει πολλά αιολικά: 5.000 ανεμογεννήτριες, 10 γιγαβάτ (10.000 μεγαβάτ), εκ των οποίων 6,35 είναι στην ξηρά και 3,65 στην θάλασσα. Και έχει μία πολύ ωραία ιστοσελίδα που βλέπει κανείς "ζωντανά" την ζήτηση και την ηλεκτροδότηση. Τις παραπάνω εικόνες τις πήρα τυχαία, πριν 7 μέρες το πρωί, και χτες το βράδυ. 0,75 γιγαβάτ την πρώτη φορά, 1,6 την δεύτερη. Καλά πάνε στην Αγγλία που έχει το καλύτερο αιολικά δυναμικό... Και μην θεωρήσετε ότι είτε τα 0,75, είτε τα 1,6 αιολικά GW (7,5% και 16% της ισχύος) εξοικονομούν αντίστοιχα πραγματικά καύσιμα. Εάν το έκαναν, θα μάς το διαφήμιζε η ΕΛΕΤΑΕΝ... Και δεν υποκαθιστούν τίποτα. Απλά αναγκάζουν το σύστημα να ανεβοκατεβάζει άλλες μονάδες.

eirgrid.com
Οι Ιρλανδοί έχουν περί τα 2.200 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ, και αρκετά σοφιστικέ σύστημα υποστήριξης και μέτρησής τους. Όταν δεν "εγχέουν" ΜΗΔΕΝ, εγχέουν περί το 10, 20, 25%, καμιά φορά πιάνουν 40%... Ίδια ιστορία... Τυχαία, μεταβλητά, όχι φθηνά, και περιορισμένη η πραγματική εξοικονόμηση καυσίμων, και η Ιρλανδία είναι ίσως η πιο καλή περίπτωση των αιολικών -- λόγω χρήσης αερίου. Τα στοιχεία αυτά για την Ιρλανδία τα είχε αναφέρει ο Prof. Moriarty εδώ.

Τα αντίστοιχα στατιστικά της Γαλλίας είναι εδώ. Μην ξεχνάτε: Άλλο μπηγμένα μεγαβάτ (αριθμός ανεμογεννητριών), άλλο "εγχέονται" στο δίκτυο, και ακόμα άλλο καύσιμα που έχουν εξοικονομηθεί. (Αυτό το τελευταίο δεν τολμούν να το πουν -- αλλά υπάρχουν ενδείξεις για Ιρλανδία και Γερμανία)

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου