Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η τροφική αλυσίδα ανάποδα

Είναι ήδη γνωστό (από το 2008), οπότε είχαν κυκλοφορήσει τα πρώτα ευρήματα από σχετική έρευνα: οι κότες είναι οι εγγύτεροι ζώντες συγγενείς των τυραννόσαυρων - όχι οι κροκόδειλοι, οι δράκοι του Κόμοντο, τα ιγκουάνα ή άλλες μεγάλες σαύρες. Ούτε καν η -κατά Γιώργο Τράγκα- «σαύρα του Κολωνακίου», που ακούει στο ονοματεπώνυμο Κώστας Σημίτης. Η ταπεινή κοτούλα, την οποία ξεπαστρεύουμε (για να τη φάμε) είναι άτυχη. Αν ζούσε ο πρόγονός της, ο φοβερός και τρομερός Τyrannosaurus Rex, και μάθαινε ότι τη φουρνίζουμε, την ψήνουμε στη θράκα, την τηγανίζουμε, τη βράζουμε, την εκθέτουμε σε ατμούς κολάσεως και την πασπαλίζουμε με μπαχάρια και σάλτσες, θα μας κυνηγούσε μέχρι να ξεχρεώσουμε - για να μας κάνει τα ίδια. Η έρευνα που αποδεικνύει τη συγγένεια της κότας με τον τυραννόσαυρο έγινε από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (πριν παραδώσει εκεί μαθήματα ο ΓΑΠ) και το Μουσείο Συγκριτικής Ζωολογίας του Κέμπριτζ.

Για να μην μπερδεύεστε με πολλές λεπτομέρειες, καλό είναι να ξέρετε ότι -μέσες άκρες- το είδος του τυραννόσαυρου ξέπεσε τόσο πολύ στην πάροδο του χρόνου, που κατέληξε σε κοτούλα!

Τσιγαριστοί

Από την κορυφή της τροφικής αλυσίδας (έτρωγε τους πάντες δεν τον έτρωγε κανείς), ο τυραννόσαυρος φτάνει σήμερα στα τσουκάλια μας -σε μια πιο «συμπιεσμένη» εκδοχή του- χωρίς να ανοίξει μύτη! Μόνο τα κοτόπουλα ματώνουν σ' αυτή τη διαδικασία. Ηθικόν δίδαγμα από τα παραπάνω; Θα έπρεπε να το είχαμε υποπτευθεί όλοι εμείς οι θνητοί: Με την πάροδο του χρόνου, πανδαμάτωρ και αδίστακτος τούτος, οι θηρευτές γίνονται θηράματα. Οι ένσαρκοι τρόμοι στριμώχνονται μέσα σε ένα ταπεινό τσουκάλι και τσιγαρίζονται με κρεμμυδάκια, μανιτάρια, δάφνες και μαυροδάφνες. Τα τεράστια αναστήματα παγιδεύονται ανάμεσα σε πετρώματα και εκτίθενται σε κρυστάλλινες προθήκες μουσείων.

Ετσι και στην Ελλάδα μας, ο ίδιος ο καιρός, με το μαγικό ραβδάκι του μετέτρεψε τους δεινόσαυρους της οικονομίας και της πολιτικής σε τοσοδούλικα κοτοπουλάκια έτοιμα προς βρώσιν. Δεν προκαλούν δέος. Εχουν δέος απέναντι στους επίδοξους κυνηγούς τους και προσπαθούν να σκαρφιστούν όσα τεχνάσματα μπορεί να κατεβάσει η γκλάβα τους για να μη γίνουν κοκκινιστοί, στη σούβλα, στη γάστρα ή (το πιθανότερο όλων) καθιστοί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Κοντολογίς, γλου, γλου, γλου!

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου