Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Τα αφεντικά των ENEL, Iberdrola, E.On, RWE, ENI, κ.α., ζητούν να σταματήσουν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ

euractiv.com
Οι επικεφαλής 10 μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών της ΕΕ, που, μαζί, ελέγχουν το 50% της Ευρωπαϊκής ηλεκτροπαραγωγής, σε πρωτοφανή από κοινού συνέντευξη τύπου ζητούν να σταματήσουν οι επιδοτήσεις για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά εγχέουν πολλή (αλλά τυχαία και μεταβλητή, και συνολικά ακριβή) ηλεκτρική ενέργεια σε μία αγορά που δεν την χρειάζεται. "Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι ώριμες τεχνολογίες που δεν χρειάζονται επιδοτήσεις". Αναφέρθηκαν στην χαμηλή (οριακή) τιμή που δίνει προτιμησιακή μεταχείριση σε ΑΠΕ, αλλά που ακριβαίνει την (συνολική) τιμή του ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής. Οι ΑΠΕ επιδοτούνται τόσο πολύ, και έχουν τέτοια προτιμησιακή μεταχείριση, που κάνουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ασύμφορη (χωρίς όμως να μπορούν, οποτεδήποτε, να την υποκαταστήσουν αφού οι ΑΠΕ είναι τυχαίες και μεταβλητές, και το ρεύμα δεν αποθηκεύεται σε ποσότητα, ή/και οικονομικά).

Οι πολλές ΑΠΕ έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο μονάδες αερίου (από τις οποίες όμως εξαρτώνται για να υπάρξουν χωρίς να καταστρέφουν τα δίκτυα, ή την σταθερότητά τους). Αυτό θα συνεπάγεται blackouts (λόγω έλλειψης εφεδρειών) εάν υπάρξει παρατεταμένο κρύο τον χειμώνα.

Βέβαια, για να μου χαλάσουν το κέφι, ζητούν αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων άνθρακα, αλλά τουλάχιστον παραδέχονται ότι είναι για επιδότηση του αερίου και των πυρηνικών.

Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν: (α) Τον Ζερβό τον ρώτησαν; (β) Τους κ.κ. Κοπελούζο (ENEL) και Μυτιληναίο (Iberdrola), τους ενημέρωσαν; (γ) η ΡΑΕ και το ΣτΕ, τα ξέρουν όλα αυτά;

Γελάω με την ηλιθιότητά μας... Η Ε.Οn από το 2005 λέει ότι τα αιολικά είναι μάπα, και ότι όσο πιο πολλά μπαίνουν θα είναι περισσότερη μάπα... Εγώ μόνο από το 2010...

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου