Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Πολυτέλειες διακοπών

Η επιστήμη δεν έχει "σωστό" ή "λάθος". Έχει υποθέσεις, εικασίες, θεωρίες, που με λίγο ψάξιμο επιβεβαιώνονται, ή απορρίπτονται ή τροποποιούνται ώστε κάπως να ταιριάζουν με τις παρατηρήσεις πραγμάτων που προσπαθούμε να καταλάβουμε. Όταν οι παρατηρήσεις διαψεύδουν τις εικασίες, κάτι δεν έχει πάει καλά... Ή οι εικασίες ήταν λάθος, ή οι παρατηρήσεις είχαν ατέλειες, ή και τα δύο, ή και κάτι άλλο εντελώς άγνωστο.

Αυτό που μας διαφοροποιεί από τις ...αμοιβάδες είναι ότι ψάχνουμε. Αυτό που ήταν μυστήριο πριν 100 ή 1.000 χρόνια σήμερα μπορεί να είναι απλό και κατανοητό δεδομένο. Αυτό που σήμερα θεωρείται δεδομένο, αύριο μπορεί να έχει άλλη εξήγηση. Αυτή η φαινομενική αβεβαιότητα ή ασάφεια συχνά οδηγεί σε ....σκοταδισμό, αν και η προσπάθεια εξήγησης της αβεβαιότητας είναι αυτό που κάνει την επιστήμη, επιστήμη.


Η επιστήμη (ή μάλλον η επιστημονική μέθοδος) σαφώς προσφέρεται για πράγματα που μαθαίνουμε να χαρακτηρίζουμε σαν "επιστημονικά" και η εφαρμογή της σε άλλα, όπως πχ. σε κοινωνικά (ή ...οικονομικά) έχει περισσότερες παγίδες, κυρίως επειδή οι παρατηρήσεις αφορούν σε ανθρώπους, και σε ομάδες ανθρώπων και ένα σωρό παράγοντες που επηρεάζουν την συμπεριφορά, που και αυτοί μπορεί να είναι λίγο τυχαίοι... Και, χειρότερα, καθοδηγούμενοι από σκοπιμότητες. Δεν παύει ωστόσο να έχει ...ενδιαφέρον.Η επιστήμη δεν αναιρεί την ποίηση και κάπου θα υπάρχει ...επιστημονική εξήγηση και για την ποίηση (ή ποιητική, για την επιστήμη). Αυτά είναι οι πολυτέλειες των ...διακοπών.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου