Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η "Κρίση" πέτυχε

Λαρισινά Δοκίμια
Του Μ.Ε. Λαγκουβάρδου


- Η μεγαλύτερη επιτυχία της «Κρίσης», μετά την γενική δυσπιστία, είναι η γενική φτώχεια.

- Γιατί θεωρείς μεγάλους τους δύο αυτούς στόχους;

- Διότι είναι η προϋπόθεση για την υλοποίηση του τρίτου μεγάλου στόχου, της εκποίησης της χώρας.

- Πιστεύεις ότι η κρίση είναι τεχνητή; Ότι είχε προσχεδιασμένους στόχους;

- Δεν επιβάλλεται η κατάσταση σε μια χώρα, χωρίς να ξέρουν εκείνοι που διευθύνουν τις τύχες των λαών, τί έχουν να κερδίσουν και τι έχουν να χάσουν.

- Πώς, πιστεύεις, ότι θα τελειώσει η κρίση ή μήπως πιστεύεις ότι ο δικτάτορας της νέας εποχής θα είναι αιώνιος.

- Θα είναι αιώνιος, εκτός αν ο κόσμος πάψει να χειραγωγείται από την προπαγάνδα.

- Υποθέτεις ότι πρέπει να πετάξουμε την τηλεόραση;

- Όχι, γιατί αυτό δεν γίνεται. Μπορούμε όμως στα διαλείμματα, όταν βγαίνουμε από τον ύπνο, να σκεφτούμε, πώς φτάσαμε έως εδώ. Το επόμενο βήμα είναι να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Να αποκτήσουμε αυτό που είχαμε και αφήσαμε να μας το πάρουν, την ψυχή μας. Με ένα λόγο, να αλλάξουμε νοοτροπία. Εννοώ ο καθένας να πάρει το δρόμο της επιστροφής.

- Δεν είναι αυτό πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο; Αλλάζει ο άνθρωπος νοοτροπία;

- Είναι πράγματι ακατόρθωτο χωρίς την Πίστη. Ας ξαναβρούμε την Πίστη, για να αλλάξουμε και νοοτροπία. Γι΄ αυτό φυλάμε την Εκκλησία ως κόρην οφθαλμού. Δεν αναζητάμε ευκαιρίες να εκθέσουμε του Κληρικούς. Αναζητάμε το Θεό σε κάθε πράγμα.

- Τί εννοείς «αλλαγή νοοτροπίας»;

- Εννοώ να ξαναβρούμε τις ρίζες μας. Να αποκτήσουμε την νοοτροπία που μας ενώνει. Και άλλες φορές στην ιστορία πέρασε ο κόσμος από καταστάσεις διαφθοράς και έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Έτρωγαν, έπιναν και έπαιζαν, ώσπου έκριναν ότι δεν πήγαινε άλλο. Έπρεπε να βρουν τρόπους να ενωθούν για να μην είναι διηρημένοι. Η διαίρεση έρχεται με τα σκάνδαλα. Τις ενώσεις τις δημιουργεί το ωραίο. Να επιστρέψουν στο πνεύμα που δεν υποθάλπει τα πάθη τους. Να νηστέψουν από τα λόγια που δεν οικοδομούν, αλλά γκρεμίζουν. Να νηστέψουν από την γενική αμφισβήτηση των αξιών και των θεσμών. Έτσι έκαναν στην αρχαία Νινευή, πόλη εξακοσίων χιλιάδων κατοίκων, που είχαν πέσει στο έσχατο σημείο της διαφθοράς. Στη Νινευή πήγε ο προφήτης Ιωνάς και προφήτεψε πως η πόλη θα καταστραφεί, αν δεν συνέλθουν οι Νινευίτες. Οι Νινευίτες έβαλαν ακόμα και τα ζώα να νηστέψουν.

- Είναι πολλοί που δεν μπορούν να αφήσουν τις συνήθειες να ψεύδονται, να κλέβουν, να εκμεταλλεύονται τον αδύνατο.

- Δεν τις αφήνουν γιατί είναι η γενική αντίληψη που ευνοεί τη διαφθορά. Η γενική αντίληψη που θεωρεί ικανότητα το να αποφύγει κανείς τις συνέπειες των πράξεών του. «Αφού τα κατάφερε;» λένε οι πολλοί γι΄ αυτόν που κλέβει χωρίς να τον πιάσουν. Αν δεν αλλάξει αυτό το πνεύμα ο τόπος αυτός , όπως έλεγε ο Κολοκοτρώνης, ούτε θα καταστραφεί, ούτε θα γίνει ποτέ. Αιωνίως θα σέρνεται. Να αλλάξει το πνεύμα που εκμεταλλεύεται τα πάθη των ανθρώπων. "Η νύχτα προχώρησε. Η μέρα πλησίασε. Ας πετάξουμε από πάνω μας τα έργα του σκότους κι ας ενδυθούμε τα όπλα του φωτός."

Αυτές είναι μερικές σκέψεις επάνω στο θέμα της «Κρίσης» που πέτυχε. Πρέπει να ξέρουμε πώς σκέφτονται και οι υπέρμαχοι της «Κρίσης». Δείτε πώς σκέφτονται οι κάθε είδους μηδενιστές της νέας τάξης πραγμάτων. Παραθέτω μερικές σκέψεις ενός από τους πιο ένθερμους θεωρητικούς της νέας τάξης, τον Γερμανό φιλόσοφο και ποιητή Φρειδερίκο Νίτσε. Οι σκέψεις είναι παρμένες από το πιο χαρακτηριστικό βιβλίο του, τη "Θέληση της δυνάμεως":

"Η αλήθεια δηλητηριάζει τη ζωή... Η ζωή για να υπάρχει δε χρειάζεται βαθύτερες αλήθειες, αλλά βαθύτερες πλάνες...Ο μόνος κόσμος που μας ενδιαφέρει είναι ο φαινομενικός, τελείως μη πραγματικός. Να εισάγουμε εν είδη δογμάτων πλήρεις μύθους... ο αριθμός είναι το μεγάλο μέσον που θα καταστήσει υποχείριό μας τον κόσμο."

(Νίτσε, Η Θέληση της Δυνάμεως, Ενωμένοι Εκδότες, σελ. 97-113)

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου