Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Τα αιολικά είναι η ...ασόβαρη ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική


online.wsj.com
Υπάρχουν λίγα καλά στην είσοδο των Ρώσων στην Ουκρανία και ίσως η συνειδητοποίηση για ανάγκη σοβαρότητας στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης να είναι ένα από αυτά.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να παραδεχτούν, ανάμεσα σε άλλες, μη βολικές, αλήθειες, ότι τα επιδοτούμενα από φορολογούμενους [και καταναλωτές] αιολικά, δεν παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια, πόσο μάλλον γεωπολιτική διαπραγματευτική ικανότητα κατά της Ρωσίας.

Αυτά λέει η WSJ (που βασικά προτρέπει σε ανάπτυξη, από την "Ευρώπη", του σχιστολιθικού αερίου. Η βασική αντίδραση κατά του σχιστολιθικού αερίου είναι από ...οικολόγους, και, προσωπικά, δεν την θεωρώ αβάσιμη. Τα πάντα έχουν οικολογικό αντίκτυπο. Ωστόσο, οι "οικολογική" αντίδραση δεν είναι αθώα. Το σχιστολιθικό αέριο ενοχλεί την πολιτική της Γκαζπρόμ. Μειώνει την δύναμη του μονοπωλίου. Κάνει πιο οικονομικά επισφαλείς τους Ρώσικους και Ρωσο-Γερμανικούς αγωγούς. Για αυτό και αντιδρούν οι "Ευρωπαίοι" οικολόγοι.

Υπάρχουν ακόμα τρεις πτυχές στην παραπάνω επισήμανση της WSJ που θα ήθελα να υπενθυμίσω, επειδή δεν μιλάμε πια με εικασίες, ή θεωρίες, αλλά με γεγονότα και με αποτελέσματα:

1. Η ερμηνεία της "αγοράς" των δικαιωμάτων άνθρακα μάλλον συνηγορεί για την περαιτέρω απομάκρυνση της "Ευρώπης" από αιολικά και συναφείς πρασινάδες. Οι επιδότηση των πρασινάδων δεν είναι άλλο παρά στήριξη στο και, εξάρτηση από, αέριο. Ακόμα και να υπάρξει απρόσκοπτο σχιστολιθικό αέριο, αυτό θα είναι στο ...μέλλον και, εν τω μεταξύ κάρβουνο και ξερό ψωμί (αν θέλουν ρεύμα οι "Ευρωπαίοι" -- που βεβαίως και το θέλουν οι Βόρειοι, και οι Νότιοι ας εισάγουν αιολικά...).

2. Όλα τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά και οι αντλησιοταμιεύσεις και τα βιοαέρια και λοιπές πρασινάδες της Γερμανίας δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 στην Γερμανία -- απεναντίας αυξήθηκαν οι εκπομπές. Ο λόγος είναι απλούστατος: (α) Οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν καύσιμα, ούτε υποκατέστησαν καμμία πυρηνική μονάδα, (β) το αυξημένο (Ρωσικό) αέριο υποκατέστησε, αρχικά, τα πυρηνικά που έκλεισαν, μόνο που (γ) αυτό το αέριο ήταν ακριβό καθ' εαυτό, και (δ) λόγω ΑΠΕ, αναγκάστηκε σε διαλείπουσα και ζημιογόνο λειτουργία (με διαφημισμένα κλεισίματα ασύμφορων μονάδων αερίου), με (ε) παράλληλη και αναγκαία αύξηση σε χρήση και σε μονάδες κάρβουνου. Τόσο απλό.

3. Το ρεύμα στην Γερμανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί λόγω ΑΠΕ. Η Δανία και η Γερμανία, με φθηνές πηγές ρεύματος από κάρβουνο και πυρηνικά, εξ αιτίας των ΑΠΕ τους κατορθώνουν να έχουν ακριβότερο ρεύμα και από αυτήν την Κύπρο που ηλεκτροδοτείται μόνο από πανάκριβο πετρέλαιο! Τα αιολικά και οι ΑΠΕ (που δεν εξοικονομούν καύσιμα, που δεν υποκαθιστούν μονάδες και που κάνουν τα αέριο ακριβότερο) απλά ακριβαίνουν το ρεύμα όταν συνυπάρχουν σε ένα δίκτυο. Η Δανία έχει πάρα πολλά αιολικά. Διαφημίζει πολύ αιολικό ρεύμα. Μόνο που δεν ηλεκτροδοτείται από αυτό, επειδή το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα δεν ηλεκτροδοτεί. Αναγκάζεται να το "απορρίψει" στην γειτονική και πολύ μεγαλύτερη Γερμανία (όπου είναι σχετικά ασήμαντο λόγω μεγεθών και δεν ενοχλεί) και στην επίσης γειτονική και 100% υδροηλεκτρική Νορβηγία όπου αντλεί νερά. Για το προνόμιο αυτό, η Δανία πληρώνει και την Γερμανία και την Νορβηγία. "Εξάγει" φθηνά, και επανεισάγει ακριβά. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Γερμανία, με καταγεγραμμένες τις αντιδράσεις (και χρεώσεις) γειτονικών χωρών, συν τα πολλά επίσης επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά. Το συμπέρασμα; Το γράφημα της Eurostat! (μεγαλώνει με κλικ στην εικόνα ή δείτε το πρωτότυπο στα links, αριστερά)

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου