Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Γνωστός μουσουλμάνος οικονομολόγος βαπτίζεται Χριστιανός Ορθόδοξος

Ο Δρ. Mahmud Busatlija (Μαχμούντ Μπουσατλίγια), ένας εξέχων οικονομολόγος στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας και με ευγενή καταγωγή, ο οποίος ήταν μουσουλμάνος, βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος, σύμφωνα με σερβικές πηγές, 500 χρόνια μετά που οι πρόγονοί του προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ.

«Επέστρεψα στις ρίζες των προγόνων μου, 500 χρόνια πίσω, όταν έγιναν μουσουλμάνοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν νομίζω ότι είναι παράξενο, το να επιστρέφω εκεί που ανήκω», δήλωσε ο Μπουσατλίγια, ο οποίος είναι ειδικός στις ξένες επενδύσεις στη Σερβία.

Ο θυρεός των Crnojevi
Είναι απόγονος του Stanko Crnojevi (1457-1528) και του Καρά Μαχμούτ Μπουσατλίγια (πέθανε το 1796). Ο Ivan I Crnojevi, πατέρας του Stanko και διοικητής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, ήταν ο ιδρυτής της Μονής Cetinje. Ο Stanko έγινε μουσουλμάνος όταν ο πατέρας του τον έστειλε στον Οθωμανό Σουλτάνο για να γίνει υποτελής το 1485 και μετά τη μετατροπή του πήρε το όνομα Σκεντέρ.

Ο Mahmud Busatlija επέστρεψε στην πίστη των προγόνων του, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 15 Φεβρουαρίου 2014. Το βάπτισμά του έγινε στον καθεδρικό ναό του Μαυροβουνίου και έλαβε το όνομα Στάνκο.


«Νονός μου ήταν ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος του Μαυροβουνίου και της Littoral», είπε.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος είναι λάτρης των ιδεωδών της Γαλλικής Επανάστασης και της Παρισινής Κομμούνας, ιδέες που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι παρόμοιες με εκείνες του Χριστιανισμού (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή (το είδα εδώ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου