Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

Μόνο με επιδοτήσεις, μόνο για τις επιδοτήσεις, και, σε εμάς, σε άεργα ή κρατικοδίαιτα παράσιτα

realclearenergy.org, dailycaller.com

Το μεγαλύτερο παραμύθι με τις ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά είναι ότι έχουν κάποια σχέση με "ανανεώσιμες" "πηγές" "ενέργειας". Ο μόνος λόγος που μπαίνουν τα αιολικά είναι επειδή επιδοτούνται. Στην μεν "Ευρώπη", βάζεις αιολικά και κόβεις μηνιάτικο, χωρίς ρίσκο, με ανελαστικές πληρωμές από τα θύματα και με εισαγόμενους νόμους που κάνουν την κλοπή νόμιμη: Ο Νόμος EEG της Γερμανίας, η καλύτερή της εξαγωγή, όσο υπάρχουν ορδές ηλιθίων και γίδια που τον αντιγράφουν. Στην Αμερική που από το ...1776 είναι κατά των βασιλικών φόρων, τα αιολικά επιδοτούνται με φοροεπιδοτήσεις: Βάζεις αιολικά, παίρνεις φοροαπαλλαγές. Στην Αμερική δεν επιδοτούν το κάθε ανεπάγγελτο λαμόγιο, πρέπει να δείχνεις κέρδη και να πληρώνεις φόρους για να έχεις όφελος. Πόσοι Έλληνες αιολικοί δείχνουν κέρδη από κάποια άλλη, μη κρατικοδίαιτη δραστηριότητα;

 

Το γράφημα του Real Clear Energy δεν χρειάζεται εξηγήσεις: Όταν υπάρχουν φοροεπιδοτήσεις, μπαίνουν αιολικά. Όταν δεν υπάρχουν δεν μπαίνουν. Και όταν ανακοινώνεται η διακοπή τους τρέχουν όλοι να προλάβουν. Η μείωση φόρων στις ΗΠΑ είναι πάντα καλοδεχούμενη. Αξίζει όμως να σημειωθεί η δήλωση για τις συνέπειες στην ηλεκτροδότηση (και μεταφράζω): "Όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές ηλεκτρισμού. Στην πρεμούρα να προωθήσουν αιολικά, οι Πολιτείες επιβάλλουν στους ανεξάρτητους λειτουργούς να δέχονται το αιολικό ρεύμα όποτε υπάρχει. Αλλά αυτό υπονομεύει την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (χωρίς, σημειώνω εγώ, να την υποκαθιστά) ειδικά σε με ρυθμιζόμενες αγορές. Οι πυρηνικές μονάδες υφίστανται την μεγαλύτερη ζημιά επειδή λειτουργούν αδιάλειπτα. Οι ανθρακικές μονάδες υφίστανται ζημιά από τις πολλές αυξομειώσεις ισχύος. Η Energy Future Holdings χρεοκόπησε από αυτές τις τυχαιότητες στην αγορά. Η Γερμανία υφίσταται τα ίδια προβλήματα με τους μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς να δείχνουν ζημιές για πρώτη φορά από το τέλος του Β' ΠΠ. Μόνο η Πολιτεία της Οκλαχόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρεώνοντας έξτρα τους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς για την μεταβλητότητα και διαλειπτότητά τους". Στην Ελλάδα που έχουμε συνδυασμό σταλινικού κρατισμού, διαπλοκής και απελευθέρωσης-ερζάτς, απλά ανεβάζουμε το ρεύμα ώστε όλοι να πάρουνε, μέχρι τελικής κατάρρευσης.

 

O Warren Buffett είναι από τους πιο γνωστούς και αξιόλογους επενδυτές των ΗΠΑ και υποστηρικτής των καταπράσινων Obama (Δημοκρατικός) και Schwazernegger (Ρεπουμπλικάνος) και έχει επενδύσει σε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Και δεν έχει πρόβλημα να πει "γιατί": Μειώνει τους φόρους του. Όλες οι μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ που ακούγονται ότι "επενδύουν" στην Πράσινη Ενέργεια το κάνουν για αυτόν και μόνο τον λόγο.

Μόνο με επιδοτήσεις και μόνο για τις επιδοτήσεις. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ επιδοτούν με φοροαπαλλαγές κερδοφόρων επιχειρήσεων. Ποιοι Έλληνες αιολικοί δείχνουν κέρδη από άλλες δραστηριότητες; Άεργα ή κρατικοδίαιτα παράσιτα (δείτε τους, έναν έναν).

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου