Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

Η άλωση της χώρας μου μέσα από "Ευρωπαϊκά" προγράμματα "κοινού" ενδιαφέροντος

Ή, "ποιας χώρας υπουργός (ή πρωθυπουργός) είστε Υπουργέ μου (ή Πρωθυπουργέ μου);

ec.europa.eu

Όχι, δεν είμαι ούτε κατά της "ανάπτυξης", ούτε κατά των "έργων". Με την προϋπόθεση να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μου. Όσο δεν είναι ακόμα απαγορευμένο να εκστομίζω τις λέξεις "χώρα μου".

Το ενεργειακό αλαλούμ της Ελλάδας δεν είναι αλαλούμ. Απλά, δεν είναι "της Ελλάδας". Ό,τι γίνεται τα τελευταία χρόνια αφορά στην ενεργειακή "ασφάλεια" της "Ευρώπης", δηλαδή της Γερμανίας. Και την οικονομική ασφάλεια της "Ευρώπης", δηλαδή της Γερμανίας. Και τα ισοζύγια συναλλαγών της "Ευρώπης", δηλαδή της Γερμανίας. Άντε και 2-3 δορυφόρων της. Εμείς δεν είμαστε δορυφόρος. Είμαστε "βοηθητική χώρα". "Χώρα διέλευσης". Και να μην τους ενοχλούμε και πολύ, παρακαλώ.

Αυτά που διατυμπανίζονται σαν Fast Track και "αναπτυξιακά" έργα ακούγονται καταπληκτικά μέχρι να δούμε ποιόν εξυπηρετούν, και τι βγάζουμε εμείς από αυτά. Δεν με ενοχλεί το LNG, καθ εαυτό. Ούτε με ενοχλούν οι σταθμοί LNG, ή η αποθήκευση αερίου. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι για να πληρώσουμε εμείς ή και εμείς το κόστος αυτών των έργων "κοινού ενδιαφέροντος", κλειδωνόμαστε σε ηλεκτροδότηση από αέριο που (α) θα εκτινάξει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, (β) θα αποτελειώσει τα όποια υπολείμματα βιομηχανίας έχουμε, και (γ) δεν θα συμβάλει σε καμία "ενεργειακή ασφάλεια", τουλάχιστον όχι δική μας, αφού το αέριο και το LNG έχουν τα χαρακτηριστικά να φαίνονται σχετικά φθηνά σε καιρό υπερπροσφοράς ή και ύφεσης, και ξαφνικά εκτοξεύονται στον ουρανό. Και, φυσικά, αφού το "σχετικά" φθηνά, είναι στην πραγματικότητα "πανάκριβα". Αλλά έτσι θα δικαιολογούμε κι άλλα, πολλά άλλα αιολικά. Τα αιολικά είναι τσόντα στο λόμπυ του αερίου.


Είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε την σκοπιμότητα όλης αυτής της "ανάπτυξης" όταν τα δούμε σε χάρτες και δημοσιεύσεις της "Ευρώπης". Ρεύμα από την Κύπρο (ή και το Ισραήλ;) από αέριο. Αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ. Χωματουργικά στην Αμφιλοχία. "Έργα" στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη... Ελπίζω να καταλαβαίνετε για ποιους δούλευε η Μπιρμπίλη όταν είπε "δεν φτάνει να θέλουμε ΑΠΕ, πρέπει να μην θέλουμε λιγνίτη. Τον οποίο φυσικά καίει αβέρτα η ...Γερμανία.

Το ερώτημα "ποιας χώρας υπουργός είστε κύριε Υπουργέ" το άκουσα με τα αυτιά μου να το λέει σοβαρός Έλληνας επιχειρηματίας σε "εκσυγχρονιστή" που ήταν προφανώς σε διατεταγμένη υπηρεσία. Πολύ πριν την Μπιρμπίλη. Όσο για την Κύπρο... Μήπως για αυτό της "αναμόρφωσαν" το τραπεζικό της σύστημα; Ναι, θα "ανοίξουν" δουλειές με όλα αυτά... Τίνος δουλειές;

Τον σύνδεσμο μου τον έστειλε ο Π-Π

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου