Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Το πρόβλημα της χώρας επικεντρώνεται στις τράπεζες.

Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας σήμερα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Δεδομένου όμως ότι το χρήμα στην εποχή μας δημιουργείται μέσω των τραπεζικών δανείων, για να υπάρξει ρευστότητα, δηλαδή για να πέσει ζεστό χρήμα στην εσωτερική αγορά, θα πρέπει οι τράπεζες να αρχίσουν να χορηγούν δάνεια. Τα πράγματα είναι απλά μαθηματικά.

Εδώ είναι το πρόβλημα. Μπορούν ή θέλουν οι ελληνικές τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια; Δηλαδή να δημιουργήσουν νέο χρήμα; Αυτό ακριβώς πρέπει να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό. Γιατί δεν χορηγούνται δάνεια, ώστε να αρχίσει να κινείται η αγορά; Θα πρέπει να μας εξηγήσουν τον ακριβή λόγο αυτής της άρνησης και πως το όποιο πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί. Τι συμβαίνει, τη στιγμή μάλιστα που ο λαός έχει χρεωθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους; Σιγά σιγά λοιπόν η προσοχή όλων επικεντρώνεται πάνω σ' αυτό το θέμα.

Δεν είναι το δημόσιο χρέος το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η μη βιωσιμότητα (δηλαδή η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους), έχει ως συνέπεια να μην μπορεί το κράτος να δανειστεί, άρα και να αποκτήσει το ίδιο ρευστότητα, για να μπορέσει να τονώσει την εσωτερική κατανάλωση. Όμως, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, εξαρτάται από τους φόρους που εισπράττει το κράτος, οι οποίοι φόροι με τη σειρά τους, εξαρτώνται από τη λειτουργία της αγοράς. Φαύλος κύκλος!!! Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από τη ρευστότητα, δηλαδή από τη δημιουργία χρήματος μέσω των δανείων από τις τράπεζες, που αποτελεί και τη μόνη διέξοδο από την κρίση.

Το κράτος πληρώνει φέτος 502 εκατομμύρια ευρώ το μήνα μόνο για τόκους και 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για κεφάλαιο. Με αυτά τα δεδομένα, δεν πρόκειται ποτέ να φύγουν τα μνημόνια και να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία, αν οι ελληνικές τράπεζες δεν αρχίσουν να δανείζουν την εσωτερική αγορά. Τι εξυπηρετούν άραγε τα διάφορα άσχετα μέτρα και τα διάφορα ξεπουλήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

hassapis-peter.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου