Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Το έθιμο του Χάσκα

- Το έθιμο του Χάσκα ή της Χάσκας ή ο Χάσκας το επιβάλει η Σαρακοστιανή επιταγή που λέει
- Με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς και με αυγό ανοίγει πάλι το βράδυ της Ανάστασης - υπενθυμίζοντας τη νηστεία που πρέπει να τηρηθεί στο μεσοδιάστημα αυτό.

- Σύμφωνα με την παράδοση, την τελευταία ημέρα της αποκριάς και μετά το τέλος του φαγητού, μικροί και μεγάλοι κατευθύνονται στο σπίτι του γεροντότερου μέλους της φαμίλιας (παππού ή μεγαλύτερου θείου) για τα "Σ'χουρημένα".

Με την είσοδο στο σπίτι φιλούν τα χέρια όλων των γεροντότερων λέγοντας «Σ’χουρημένα»!!

Οι γεροντότεροι ανταπαντούν με τη φράση «Σ’χουρημένα, Καλή Σαρακοστή!» και δίνουν μικρό χρηματικό ποσό, ιδιαίτερα στους μικρούς που περίμεναν με ανυπομονησία!!

- Το ίδιο βράδυ γίνεται και το έθιμο του χάσκα, με τον γεροντότερο να κρατεί ένα ξύλινο ραβδί, συνήθως τον πλάστη που κάνουν τις πίτες, του οποίου την μία άκρη κρατάει και στην άλλη δένει σε μία κλωστή ένα βρασμένο και ξεφλουδισμένο αυγό.

- Τα παιδιά (και όχι μόνο) κάθονται οκλαδόν, με τα χέρια διπλωμένα πίσω στη μέση τους, σε κύκλο γύρω από τον παππού ή τον πατέρα. Αυτός γυρίζει γύρω από τον εαυτό του, κουνώντας σαν εκκρεμές το αυγό μπροστά από τα στόματα των μελών της οικογένειας για τρεις φορές στο στόμα του καθενός και αυτός προσπαθούσε να το πιάσει "χάψει" !!. Αν το έπιανε με την τρίτη φορά το έτρωγε. Αν όχι, ο επόμενος και ούτω καθ' εξής.
Ήταν πολύ δύσκολο να δαγκώσει κάποιος το αυγό και πολύ διασκεδαστικό αφού τα σχόλια, τα γέλια και γενικότερα δημιουργούσαν κλίμα ευθυμίας.

- Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία βάζουν φωτιά στην κλωστή και αν καεί ολόκληρη θεωρείται καλό σημάδι "καλός οιωνός" για το σπιτικό.

Όποιος καταφέρει να δαγκώσει το αυγό, λένε ότι θα είναι τυχερός !!!

opaliouriotis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου