Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Το δημοψήφισμα που κάνουμε είναι σοβαρό ή της πλάκας;;;

Να προσέξει πολύ η κυβέρνηση ώστε να μην ευτελίσει τον σοβαρότατο αμεσοδημοκρατικό θεσμό του δημοψηφίσματος. 200 χρόνια περίμενε ο ελληνικός λαός για να του ζητηθεί η απόφασή του με ένα δημοψήφισμα (πλην εκείνων που αφορούσαν τον βασιλιά). Όμως τα πράγματα δεν δείχνουν να γίνονται στα σοβαρά, αν και οι στιγμές είναι άκρως σοβαρές.

Η σαφήνεια του ερωτήματος, αμφισβητείται έντονα από την αντιπολίτευση. Πραγματικά ποιο είναι το ερώτημα; Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές ήταν 8,5 δις ευρώ μέτρα και η πρόταση των δανειστών 10 δις ευρώ μέτρα. Μεταξύ αυτών των δύο ψηφίζουμε;; Είναι δυνατόν αυτό να είναι σοβαρό αντικείμενο δημοψηφίσματος;;;

Αναρωτιόμαστε τι θα γίνει τόσο στην περίπτωση του ΝΑΙ όσο και στην περίπτωση του ΟΧΙ; Για μας, δεν υπάρχει άλλο ερώτημα εκτός από το «υποταγή ή ρήξη» που στην ουσία σημαίνει «ευρώ ή εθνικό νόμισμα».

Προφανώς το ΟΧΙ θα δώσει την εντολή στην κυβέρνηση για εξέλιξη πλήρους ρήξης. Αλίμονο δηλαδή αν η κυβέρνηση πάρει στα χέρια της ένα ΟΧΙ από το λαό και πάει να διαπραγματευθεί το 1,5 δις ευρώ που χωρίζουν την πρότασή της από την πρόταση των δανειστών. Αντίθετα το ΝΑΙ, θα είναι αποδοκιμασία τόσο της κυβερνητικής πρότασης προς τους δανειστές, όσο και της στήριξης της ίδιας στο ΟΧΙ, η οποία αποδοκιμασία θα οδηγήσει σε άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και σε επάνοδο στην εξουσία των υποτακτικών της Γερμανίας. Αλίμονο δηλαδή να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση και μετά να εμφανιστεί ενώπιον των δανειστών «δαρμένη» από το λαό και δεχόμενη ό,τι όρους βάλουν οι δανειστές.

Εμείς και μόνο στην περίπτωση που το ΝΑΙ ή ΟΧΙ εκλαμβάνεται ως «υποταγή ή ρήξη», «ευρώ ή εθνικό νόμισμα» στηρίζουμε το ΟΧΙ. Διαφορετικά δεν θεωρούμε ότι γίνεται σοβαρό δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα τι θα κάνει το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ, την επόμενη Δευτέρα το πρωϊ, αν θέλουμε δηλαδή να λέμε ότι κάνουμε σοβαρό δημοψήφισμα.

hassapis-peter.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου