Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Φιλολογία και Ζωή

Λαρισινά δοκίμια
Του Μ.Ε. Λαγκουβάρδου


yo trabajo sin reposo
(Εγώ δουλεύω απ΄ τα χαράματα ως το βράδυ)
Παλιό κουβανέζικο τραγούδι, της εποχής της αποικιοκρατίας

«Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι».
(Αν εμένα καταδίωξαν θα καταδιώξουν και σας).
Ιωάν.15,20

Ο προφητικός αυτός λόγος του Ιησού εκπληρώθηκε στην ιστορία της Ρωμιοσύνης. Αναρίθμητοι μάρτυρες έχυσαν το αίμα τους και πλήθος ανθρώπων διώχτηκε γιατί κατανόησαν μέσα στην καρδιά τους την αλήθεια του Ευαγγελίου. Θα σας καταδιώξουν, είπε ο Ιησούς στους μαθητές Του, διότι δεν γνωρίζουν τον Θεό. Η πνευματική αγάπη μοιάζει με την ιατρική που θεραπεύει τους πάντες, αδιακρίτως αν είναι καλοί ή κακοί, δίκαιοι ή άδικοι, φίλοι ή εχθροί.

Προχθές συνάντησα τον Γιάννη στο μπαρ. Είναι εδώ και πολύ καιρό άνεργος και ψάχνει για δουλειά. Η κουβέντα μας περιστρέφεται γύρω από την αγάπη. Ο Γιάννης είναι παιδί χωρισμένων, που τον μεγάλωσαν η μητέρα του και η γιαγιά του, ενώ ο πατέρας του δεν ενδιαφέρθηκε, όπως λέει, για αυτόν. «Δεν ήρθε να με δει ούτε όταν ήμουν άρρωστος στο νοσοκομείο. Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για μένα» λέει με θυμό. «Πώς μπορείς να αγαπήσεις έναν τέτοιον άνθρωπο, που αδιαφορεί για τα παιδιά του και δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τον εαυτό του;»

Ο Γιάννης γνωρίζει την έννοια της αγάπης ως συναίσθημα. Δεν γνωρίζει την έννοια της πνευματικής αγάπης. Η πνευματική αγάπη, την οποία διδάσκει το Ευαγγέλιο (1Κορ.κεφ.13), δεν είναι συναίσθημα.

«Τι είναι πνευματική αγάπη;» ρωτάει ο Γιάννης ύστερα από μια μεγάλη παύση, που ένιωθες ότι μέσα του πάλευε με τα αρνητικά του συναισθήματα. Οι αρχαίοι έλεγαν, να αγαπάς τους φίλους σου και να μισείς τους εχθρούς σου. Ο Ιησούς διδάσκει να αγαπάμε τους εχθρούς μας. Η πραγματική αγάπη δεν είναι συναίσθημα. Ο Γιάννης δεν μπορεί να αγαπήσει συναισθηματικά τον πατέρα του. Μπορεί μόνο να τον συγχωρήσει. Η αγάπη στην περίπτωση του Γιάννη είναι συγχώρηση.

Η πραγματική αγάπη είναι πνευματική. Δεν αγαπάμε με το συναίσθημα, αλλά με το πνεύμα του Θεού. Αν δεν έχουμε πνεύμα Θεού είναι φυσικό να αγαπάμε με το συναίσθημα. Το Ευαγγέλιο λέει, όπου είναι ο θησαυρός σας είναι και η καρδιά σας. Ποιος θα μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε, στην πραγματική έννοια της αγάπης, και γενικά στην Αλήθεια του Ευαγγελίου, αν δεν το κάνει η θεολογία και η καλή φιλολογία;

Αν με την αγάπη δεν νιώθουμε ευχαρίστηση, γιατί αυτό είναι αγάπη και δεν είναι υποχρέωση; απορεί ο Γιάννης. Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, λέει ο Ιησούς. Η αγάπη δεν είναι από υποχρέωση. H αγάπη είναι δώρο του Θεού. Αγαπάμε πραγματικά με το πνεύμα του Θεού. Αν έχεις μέσα στην καρδιά σου τη χάρη του Θεού, με τη χάρη του Θεού θα ζεις και θα υπάρχεις. Αν έχεις την ματαιότητα, κάποια στιγμή θα θρηνήσεις: Αλίμονο, στον εαυτό μου είμαι άχρηστος!

Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πωλ Σαρτρ έλεγε, «οι άλλοι είναι η κόλαση. Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με τους άλλους». Ο Σαρτρ δεν μιλούσε με πνεύμα Θεού. Για τον πιστό είναι χαρά να είναι ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους. Η εχθρότητα εμποδίζει τη χάρη του Θεού να μας επισκεφθεί. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη κόλαση, να μην έχουμε τη χάρη του Θεού μέσα μας.

Ποιος όμως θα εμβαθύνει για μας, στην πραγματική έννοια της αγάπης, αν δεν το κάνει η θεολογία και η καλή φιλολογία; Αυτός είναι ο λόγος που ο Εχθρός καταδιώκει τη θεολογία και την καλή φιλολογία. Η σημερινή παρακμή και η κρίση άρχισε με την υποτίμηση της αποστολής του φιλολόγου και με την εχθρότητα των διανοουμένων, ακόμα και του υπουργείου παιδείας, για την Προσευχή. Η τεχνική παιδεία πράγματι αυξάνει το προϊόν της γης. Η δίκαιη κατανομή του όμως γίνεται με το ήθος.

eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου