Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Πρώτες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της Ε.Ε. το 2015

iea.org
Το τι μούφα θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες με το πακέτο Γιούνκερ, δεν περιγράφεται... Ο παραπάνω τίτλος δεν είναι στο εκονιούζ του Σκάϊ, αλλά στο energypress (που υποτίθεται αναμεταδίδει δημοσιευμένες ενεργειακές ειδήσεις). Και ο τίτλος (αν διαβάζετε Ελληνικά) είναι "πρώτες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της ΕΕ το 2015". Προφανώς θα θεωρεί "ΑΠΕ" τα καύσιμα!.. Ο παρακάτω πίνακας, από δημοσίευση της ΙΕΑ (πιο επίσημη, Ευρωπαϊκή και Πράσινη, πεθαίνεις) με στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, σελ. 4:

Και έχει και μεμονωμένες χώρες, και άλλες ηπείρους. Πουθενά δεν είναι οι ΑΠΕ ο,τιδήποτε πάνω από ασήμαντες έως...τελευταίες. Η είδηση λοιπόν με τον τίτλο "πρώτες οι ΑΠΕ" είναι χονδροειδές ψέμα. Το ψέμα είναι αποτυπωμένο, φαρδύ-πλατύ, σε πηχυαίους τίτλους, αν πείθεστε από τίτλους, αλλά εξηγείται, αν έχετε υπομονή (που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει, ή δεν έχει το σχετικό γνωσιακό υπόβαθρο) να προσέξετε τα ψιλά γράμματα.


Ο πηχυαίος τίτλος (από εδώ, σε μετάφραση στα αγγλικά εδώ) αναφέρεται στο ότι με το κλείσιμο των πυρηνικών μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα, έκλεισαν και οι Γερμανοί μερικά πυρηνικά, αποφάσισαν να βάλουν και έβαλαν πολλές ΑΠΕ, δείχνουν ρεκόρ μετά από ρεκόρ ονομαστικής ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ, αλλά ...αύξησαν τις εκπομπές CO2 (δηλαδή την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων) αφού παράλληλα με τις διαφημιζόμενες ΑΠΕ, αύξησαν και την χρήση κάρβουνου και λιγνίτη. Το κάρβουνο και ο λιγνίτης υποκατέστησαν τα πυρηνικά που έκλεισαν. Όχι οι ΑΠΕ. Που όμως επιδοτούνται για να υπάρχουν, και με την ύπαρξή τους έκαναν το φυσικό αέριο ...ασύμφορο!

Το κάρβουνο και ο λιγνίτης μπορούν να υποκαταστήσουν τα πυρηνικά (αλλά εκπέμπουν περισσότερο CO2, φυσικά, από ότι τα πυρηνικά). Οι ΑΠΕ, ενώ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τίποτα, μπορούν συνυπάρξουν (σε μεγάλο βαθμό) με την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά 1) την αναγκάζουν σε μεταβλητή λειτουργία -- αυξάνοντας περαιτέρω την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2, και 2) μπορούν και συνυπάρχουν μόνο επειδή απορρίπτουν ("εξάγουν") ρεύμα όταν φυσάει ή/και έχει ήλιο. Αυτή είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα και η εμπειρία του El Hierro με τα αιολικά και την αντλησιοταμίευση. Τα αιολικά μπορούν και εγχέουν μόνο εάν παράλληλα απορρίπτουν (εκεί, με άντληση νερού) και εάν παράλληλα λειτουργούν και οι ντηζελογεννήτριες ή, σπανιότερα (λόγω μεγέθους ταμιευτήρων), η υδροηλεκτρική παραγωγή, για την ευστάθεια του συστήματος.

Βέβαια, 1) αν διαβάσετε τα ψιλά γράμματα, περί μη μείωσης ή αύξησης εκπομπών CO2, και 2) αν καταλάβετε ότι οι "εκπομπές CO2" είναι "οικολογικός" τρόπος να πείτε "κατανάλωση καυσίμων", και 3) αν διαβάσετε και τον διπλασιασμό του κόστους του ρεύματος στην Γερμανία λόγω ΑΠΕ, και 4) αν διαβάσετε ότι οι γείτονες μπλοκάρουν την απόρριψη ρεύματος από την Γερμανία, και 5) ότι η Γερμανία μπλοκάρει την απόρριψη τυχαίου ρεύματος από την Δανία, και 6) αν διαβάσετε ότι στην Γερμανία πληρώνουν τους καταναλωτές να καταναλώνουν ρεύμα (όταν φυσάει και έχει ήλιο) για να μην την πατήσουν σαν την Ρόδο -- έχω ήδη πει 6 "αν διαβάσετε". Κανείς, σήμερα, δεν διαβάζει. Βλέπουν τον πηχυαίο τίτλο, βάζουν και 3 ηλίθιους και 13 παπαγάλους να τον αναπαράγουν και φτάνει.

Αν θέλετε να δικαιολογήσετε το energypress, θα πείτε, "μα επικαλείται σαν πηγή την Agora Energiewende, και λέει μάλιστα και πόσες τεραβατώρες παρήχθησαν"! Με συγχωρείτε, αλλά είναι σαν να επικαλείται διαφημίσεις από εταιρείες τσιγάρων ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει.

Έχει παρεισφρήσει η διακριτικά εσκεμμένη σύγχυση μεταξύ ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ και ονομαστικής ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ -- που είναι ένα από τα τελευταία παραμύθια που σέρνονται, και θα το εξηγήσω, αυτό, και τα 6 παραπάνω "αν", συνοπτικά, με το κλασσικό παράδειγμα της Γερμανίας, και άλλα σχετικά (Δανία κλπ), σε επόμενη ανάρτηση.

Τώρα που το πακέτο Γιούνκερ θα δώσει την πολυπόθητη ρευστότητα για να συνεχίσουμε τις εισαγωγές σκουπιδιών από τους Γερμανούς πελάτες της Energiewende, θα πήξετε σε προπαγάνδα και ψευδολογία του στυλ "πρώτες οι ΑΠΕ". Μην ξεχνάτε ποιοι ελέγχουν τα ΜΜΕ (και τα διαδικτυακά ΜΜΕ): Αυτοί που ζουν από τις επιδοτήσεις και που δυστυχώς επιδοτούνται για να καταστρέψουν, λίγο περισσότερο από όσο το έχουν ήδη κάνει, την χώρα. Και αυτό, σε χωριστή ανάρτηση.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου