Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Ιπποκράτης

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το όνομα Ιπποκράτης κατά πάσα πιθανότητα, σημαίνει αυτόν που εξημερώνει τον ίππο του, δηλαδή τις ορμές του βρίσκεται σε ειρήνη με τον εαυτό του, με τους άλλους και με το Θεό.Ο ίππος από τα αρχαία χρόνια θεωρείται ως σύμβολο του πολέμου. Το σύμβολο της ειρήνης είναι το ταπεινό γαϊδουράκι.

Κάθε φορά που προφέρουμε το όνομα αυτό μα δίδεται η ευκαιρία να κάνουμε μια αυτοεξέταση, αν εμείς ημερώσαμε τον ίππο μας ή είναι αφηνιασμένος και μας οδηγεί σε πόλεμο; Ο Ιπποκράτης λοιπόν ως μέγιστος των ιατρών γνώριζε από την επιστήμη του, πως για να είμαστε υγιείς, να τιθασσεύουμε τον ίππο μας. Ο Άγιος Θαλάσσιος έλεγε πως ο Θεός, μας έδωσε το βασιλικό αξίωμα όχι για να εξουσιάζουμε τους άλλους, αλλά για να εξουσιάζουμε τα πάθη μας.

Τί βλέπουμε σήμερα; Οι άνθρωποι εξουσιάζουν τα πάθη τους ή τα υπηρετούν όπως οι δούλοι τα αφεντικά τους; Η εσωτερική ειρήνη είναι πράγματι η θεραπευτική μέθοδος του Ιπποκράτη, ο οποίος στα πειράματά του διαπίστωσε ότι αρρώστια είναι η έλλειψη αρμονίας στους τέσσερις χυμούς του σώματος.

Με την ανάπτυξη της επιστήμης , της τεχνολογίας και του εμπορίου ο Ιπποκράτης εγκαταλείφθηκε. Παντού επικράτησε η πολυφαρμακία. Άραγε η ιατρική του Ιπποκράτη αντικρούστηκε από την σύγχρονη ιατρική ή απλώς εγκαταλείφθηκε, ίσως γιατί δεν είναι κερδοφόρα.

Ο Ιπποκράτης ήρθε στη Θεσσαλία ίσως γιατί στην εποχή του , λόγω των ελών που υπήρχαν παρουσίαζε ποικιλία ασθενειών. Ίδρυσε νοσοκομείο στην περιοχή των Τρικάλων και τόσο αγάπησε την Θεσσαλία, που έδωσε στο γιο του το όνομα Θεσσαλός. Πέθανε, στη Λάρισα.

moschoblog.blogspot.gr

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου