Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ενεργειακή ασφάλεια από γειτονικό κάρβουνο. Παρελθόν η Γερμανική μεταστροφή σε ΑΠΕ

energypost.eu
Πρόσφατα η Tennet (ένας Γερμανικός "ΑΔΜΗΕ") ανακοίνωσε αύξηση 80% στις χρεώσεις μεταφοράς ρεύματος λόγω των απαιτήσεων μεταφοράς ρεύματος από ΑΠΕ. Νέα οικονομική μελέτη προβλέπει ότι μέχρι το 2025 το κόστος της "ενεργειακής μετάβασης σε ΑΠΕ" θα υπερβεί τα €25.000 για κάθε οικογένεια στην Γερμανία και ότι το εγχείρημα έχει φτάσει στα όριά του, αλλά μπορεί να σωθεί με εισαγωγές ρεύματος από κάρβουνο από την Ανατολική Ευρώπη.

Το πρόβλημα οξύνθηκε από την απόφαση του 2011 να κλείσουν πυρηνικές μονάδες. Η υποκατάσταση σχεδιαζόταν να είναι από μονάδες αερίου, συμπαραγωγή, εισαγωγές και από ΑΠΕ. Αλλά οι συνθήκες για ΑΠΕ δεν είναι παντού οι κατάλληλες, η αποθήκευση ρεύματος από ΑΠΕ είναι αντιοικονομική και οι μεταφορά ρεύματος από ΑΠΕ μεταξύ διαφορετικών περιοχών προβληματική, ενοχλητική και ακριβή.

Ειδικά για την μεταφορά ρεύματος, υπάρχουν αυξανόμενες αντιδράσεις για υπέργειες γραμμές για λόγους αισθητική, τουρισμού και υγείας ενώ και η απόφαση για υπόγειες γραμμές DC (συνεχόμενου ρεύματος υψηλής τάσης) είναι ακριβότερη από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, και, τεχνικά προβληματική: Οι διαλείπουσες ΑΠΕ συνεπάγονται μεταβολές στην μεταφερόμενη ενέργεια και περιόδους υψηλής ισχύος που αναμένονται να μειώσουν την ωφέλιμη ζωή αυτών των υπογείων γραμμών DC στο ήμισυ των συμβατικών υπέργειων γραμμών.

Η λύση; Λιγνιτικές και ανθρακικές μονάδες στην γειτονική Πολωνία (η εικόνα, από εδώ), την Τσεχία και από χώρες νοτιοανατολικά της Γερμανίας. Ήδη ενισχύονται οι διασυνδέσεις με Τσεχία και Πολωνία με την δικαιολογία ("purportedly" = "υποτίθεται") "εξαγωγών" αιολικής ενέργειας. Και, "συμπτωματικά", Τσέχικος όμιλος αγόρασε τέσσερις λιγνιτικές μονάδες στην Σαξονία και το Βρανδεμβούργο της Γερμανίας, κοντά στην περιοχή που έχουν τοποθετηθεί μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης για να μπλοκάρουν τις απορρίψεις στοχαστικού αιολικού ρεύματος. Το λιγνιτκό ρεύμα θα μεταφέρεται σε αυτές τις γραμμές, που θα είναι και φθηνότερες από τις άλλες που θα μετέφεραν τυχαίο ρεύμα από ΑΠΕ.

Η Αυστρία επίσης θα παίζει ρόλο στην ηλεκτροδότηση της Γερμανία αφού ήδη εξάγει το 25% του ρεύματός της προς την Γερμανία, από υδροηλεκτρικά, που χρησιμοποιεί σαν αποθήκευση εξαγόμενου (απορριπτόμενου) αιολικού ρεύματος από την Γερμανία. (Όχι ότι δεν σας το έχω ήδη αναφέρει...).

Η Γερμανία θα κάνει διάφορα για να εξασφαλίσει την ηλεκτροδοτική της επάρκεια, αλλά βασικά θα σωθεί από τις μονάδες κάρβουνου της Ανατολικής Ευρώπης. Και, ό,τι τελικά γίνει, η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ είναι παρελθόν.

ΥΓ Σε όσα ντόπια λαμόγια δεν αρέσουν οι ειδήσεις, έεε... τι να κάνουμε... Σκληρή η πραγματικότητα...

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου