Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Τι σημαίνει Erasmus στην Κωνσταντινούπολη


Δήμητρα Αγγελίδου

Για την Πόλη των πόλεων, το μαγικό αυτό μέρος των αρωμάτων, των χρωμάτων και της ιστορίας ήθελα να γράψω εδώ και τρία χρόνια, από τότε που τέτοια περίοδο ακριβώς βρισκόμουν εκεί με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS. Να γράψω όμως όχι για την πόλη των ταξιδιωτικών οδηγών, αλλά για την Κωνσταντινούπολη μέσα από το πρίσμα των αισθήσεων και των συναισθημάτων, την «άλλη» Πόλη, που βλέπει κανείς μόνο αν το επιθυμεί πραγματικά.

Όταν μπορέσεις να επισκεφθείς την Κωνσταντινούπολη, κατά προτίμηση φθινόπωρο ή άνοιξη κατά την γνώμη μου για να έχεις τον καιρό με το μέρος σου στις περιπλανήσεις:
  • Να ξεκινήσεις με ένα τούρκικο πλούσιο πρωινό στο Νιχώρι του Βοσπόρου ή όπου αλλού βρεθείς και να απολαύσεις κάθε λογής ομελέτες με σουτζούκια ή καβουρμά, λαχανικά, φρέσκα ψωμάκια ή πίτες με καϊμάκι και μέλι συνοδευόμενα πάντα με το κλασικό τσάι. “Δεν ξέρω τι σκέφτεστε για το φαγητό, αλλά το πρόγευμα έχει κάποιο σημείο επαφής με την ευχαρίστηση, την ευτυχία”, όπως είπε ο γνωστός Τούρκος ποιητής Τζεμάλ Σουρέια, στο ποίημά του, των δύο μόνο στίχων.
  • Αφού πάρεις τις απαραίτητες δυνάμεις να ξεκινήσεις από την πλατεία Ταξίμ πηγαίνοντας προς τον πύργο του Γαλατά και να χαθείς ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στα μικρά σοκάκια γιατί τις περισσότερες φορές κρύβουν θησαυρούς. Ένα παραδοσιακό τούρκικο υπαίθριο καφενείο με χαμηλά τραπέζια και σκαμπώ όπου θα πιεις μόνο τούρκικο καφέ με το καλύτερο καϊμάκι ή τσάι, μικρά μαγαζάκια με χαρακτήρα και έθνικ αισθητική ή live μουσική από το απόγευμα και μετά, είναι μερικές από τις εκπλήξεις που είναι εκεί και σε περιμένουν.
  • Να διασχίσεις την γέφυρα του Γαλατά αλλά όχι βιαστικά. Παρατήρησε την διαφορά του κοσμοπολίτικου «Πέρα» με τον ανατολίτικο και πιο συντηρητικό χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου που ενώνονται με την γέφυρα. Νιώσε το τρέμουλο από τα διερχόμενα πλοία στον Κεράτιο κάτω από τα πόδια σου, χάζεψε τους ψαράδες που ρίχνουν τις πετονιές τους και τους μικροπωλητές που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σου πουλήσουν την πραμάτεια τους. Και τέλος; Δοκίμασε ένα balık-ekmek, δηλαδή σάντουιτς με ψάρι, λαχανικά και λεμόνι που σερβίρουν με το δικό τους στυλ από καΐκια οι ειδικοί του είδους!
  • Να μπεις μέσα στην Αγιά Σοφιά, να αφεθείς στην ιστορία της και στην μοναδικότητά της, να προσπαθήσεις να φέρεις στο μυαλό σου πώς ήταν στο παρελθόν, πώς ξεκίνησε και πώς υπάρχει μέχρι και σήμερα για να μας συγκινεί, να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον, να συντηρεί τη «μνήμη».
  • Αφού περπατήσεις το ιστορικό κέντρο και δεις όσα από τα αξιοθέατα θέλεις και σε ενδιαφέρουν κάνε μια στάση για ζεστό μπακλαβά κλασικό ή με σοκολάτα και κατευθύνσου προς το Μεγάλο Παζάρι ή το Αιγυπτιακό Παζάρι. Το πιο πιθανό είναι να περάσεις αρκετή ώρα πηγαίνοντας από τον ένα διάδρομο στον άλλο και εξερευνώντας την ποικιλομορφία των έντονων χρωμάτων, υφασμάτων, αντικειμένων αλλά και μυρωδιών από την αφθονία των μπαχαρικών, των αλλαντικών, των τυριών και όλων των άλλων ντόπιων προϊόντων που αναζωογονούν τις αισθήσεις και γεμίζουν τον ουρανίσκο.
  • Με την μυρωδιά της κανέλας και του γαρύφαλλου να σε συνοδεύουν πάρε το λεωφορείο και πήγαινε για απογευματινό/βραδινό περίπατο στις παράλιες περιοχές του Βοσπόρου. Τι καλύτερο την ώρα αυτή του σούρουπου από μια χαλαρή βόλτα στην πλακόστρωτη ακτή και τα πάρκα, για να δει κανείς την πλευρά αυτή της Κωνσταντινούπολης την ρομαντική, την ταξιδιάρικη, την ήσυχη από την βουή της υπόλοιπης μέρας; Αν πάλι σου ανοίξει η όρεξη, εδώ θα απολαύσεις πατάτα γεμιστή με ό,τι υλικά επιλέξεις και βάφλα με σοκολάτα! Θα καθίσεις σε ένα από τα παγκάκια και θα έχεις απέναντί σου εκτός από τα αμέτρητα φωτάκια της Πόλης, την φωτισμένη γέφυρα του Βοσπόρου που δεσπόζει προκαλώντας το δέος του πρωτάρη επισκέπτη…

Επειδή μπορώ να συνεχίσω να προσθέτω διαρκώς λόγους και λόγους για να επισκεφθείς την Κωνσταντινούπολη έχω να σου πω μόνο αυτό για να μην σε κουράσω: Η Πόλη είναι το μέρος εκείνο που λατρεύεις να αγαπάς. Το μέρος που στο τέλος του ταξιδιού νιώθεις πως δεν έχεις πάει πουθενά και δεν έχεις δει τίποτα γιατί απλά είναι τεράστια και χαοτική. Αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να πας και να εκμεταλλευτείς την κάθε στιγμή, να αφήσεις τον δρόμο να σε παρασύρει, τις αισθήσεις σου να σε οδηγήσουν και τότε θα έχεις δει τον πραγματικό θησαυρό της…

savoirville.gr

1 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Μπράβο! Πολύ ωραία η περιήγηση! Επειδή την έχω ζήσει την Πόλη με άγγιξε ιδιαίτερα!!!!

Δημοσίευση σχολίου