Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Γιατί μιλάμε με σύμβολα, εικόνες, μεταφορές;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Γιατί μιλάμε με σύμβολα, εικόνες, μεταφορές; Ο λαός πιο πολύ μιλάει με σύμβολα, με εικόνες, με μεταφορές. Ίσως γιατί μιλάει με την καρδιά και απευθύνεται στην καρδιά.Τα σύμβολα, οι εικόνες, οι μεταφορές είναι απ' την καρδιά και απευθύνονται στην καρδιά.

Αντίθετα με τον λόγο και με την λογική που είναι κοινή σε όλους, όταν μεταδίδουμε κάτι απ΄ την καρδιά μας, αυτό είναι μοναδικό. Είναι έργο της καρδιάς μας. Παράδειγμα ο στίχος αυτός του δημοτικού τραγουδιού, που δείχνει πως ακόμα και τα άψυχα νιώθουν τις καλές δονήσεις όταν συντονίζονται με την καρδιά:

"Θαυμάζομαι που περπατείς πώς δεν ανθούν οι ρούγες!"

Το λέω αυτό γιατί και μόνον ένας άνθρωπος που περπατάει στο δρόμο με πρόσωπο γελαστό, μεταδίδει την καλή του διάθεση σε όλους, ακόμα και στα άψυχα.

Ο Απόστολος Παύλος σχεδόν παροτρύνει τους πιστούς να χαμογελούν έστω και με το ζόρι. "Και οι έχοντες γυναίκες ως μη έχοντες", λέει. Και σ' αυτούς που δεν έχουν γυναίκες να φέρονται σαν να έχουν. "Και οι με έχοντες (γυναίκες) ως έχοντες".

Το γελαστό πρόσωπο είναι μεταδοτικό στους άλλους και σε μας τους ίδιους. Αν αναπτύξει κανείς την ενσυναίσθησή του, που σημαίνει ότι σε όλους θα βλέπει τον εαυτό του, φαντάζεσαι τί θα υποφέρέι αυτός ο άνθρωπος βλέποντας τόσα θλιμμένα πρόσωπα γύρω του!

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου