Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Οι Πολωνοί πέρασαν νόμο που καταργεί τις επιδοτήσεις των αιολικών (και οι ΑΠΕτεώνες απειλούν!)

innpoland.pl
(και ευχαριστώ τον Άτακτο
για τον σύνδεσμο)
Το Πολωνικό Κοινοβούλιο πέρασε νόμο που (αν κατάλαβα καλά από την αυτόματη μετάφραση) θα μειώσει την επιδότηση σε αιολικά από το αντίστοιχο €71/MWhr σε €9,5/MWhr. Aλλά στην Πολωνία υπάρχει και πρόσθετη επιδότηση με καθεστώς Πράσινων Πιστοποιητικών, που και αυτά έχουν πέσει σε τιμή.

Οι αιολικοί ελπίζουν να βγάλουν κανένα zloty από ...αγωγές (επικαλούμενοι προηγούμενο στην Ισπανία).

Μεταξύ μας, και τα €9,5/MWhr είναι πολλά. Στην ελεύθερη αγορά, κανείς δεν θα πλήρωνε για τον μπελά κουτουρού ρεύματος -- δοκιμάστε το! Τα αιολικά υπάρχουν στην σημερινή τους μορφή από το 1970-1975. Αλλά δεν εμφανίστηκαν στην αγορά παρά μετά το 1990 που ανακαλύφθηκε ο τρόπος υποχρεωτικών επιδοτήσεων με ταρίφες, ποσοστώσεις, και υποχρεωτική απορρόφηση της έγχυσης από τα δίκτυα. Μόνο με επιδοτήσεις. Που ποτέ δεν τους φτάνουν και ειδικά στην Ελλάδα δεν είναι καν το κίνητρο! Το κίνητρο είναι τα λεφτά μπροστά που παίρνουν σαν "επιδότηση επένδυσης". Τους επιδοτούμε, για να τους επιδοτούμε και για να τους ξαναεπιδοτήσουμε (με το αέριο).

Να θυμίσω ότι ο κ. Σταθάκης, την ώρα που τον επισκέφθηκαν οι Συριζαίοι από τις Κυκλάδες έφυγε τάκα τάκα και πέρασε τροπολογία να εξασφαλίσει το παλιό γαλαντονόμο καθεστώς επιδοτήσεων, μάλλον φωτογραφικά για την ENEL και την Damco. Είπε για "επενδύσεις" ο Υπουργός. Μήπως εννοούσε "επιδοτήσεις"? Αντί ο Υπουργός να βάζει με κεφαλαία γράμματα σε κάθε απόφαση για έγκριση αιολικών ότι "εξαρτώνται από νομοθετημένες ταρίφες που μπορούν να αλλάξουν", ο Υπουργός έκανε πιο βαθιά υπόκλιση και μοίρασε χρήματα καταναλωτών που δεν υπάρχουν... Στην Ελλάδα, έχουμε ειδικούς που ειδικεύονται να βγάζουν λεφτά χάνοντας διαγωνισμούς, κατά σύμπτωση, κύριε Υπουργέ, και όταν μας ζητάνε τα ρέστα θα είναι και για την τροπολογία σου.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου